Spruitenburgers met kaas en spek

Al zijn de temperaturen bijzonder aangenaam voor de tijd van het jaar, er zijn gelukkig ook alweer spruiten! 

Spruitjes zijn een super gezonde groente, als je ze beetgaar kookt. Wanneer je ze te lang kookt, verdwijnen de voedingsstoffen en wordt deze groente niet meer enthousiast ontvangen door onze smaakpapillen.
 
Ze bevatten zoveel verschillende en ook nog eens hoge doseringen vitaminen en mineralen, dat ze voor mij onder de superfoods vallen. De combinatie spruitjes met spek en kaas is vrij traditioneel. Maar in de vorm van een burger vind ik het wel weer eens iets anders. Zowel koud als warm lekker. 

SONY DSC

Ingrediënten voor 6-7 burgers:

350 gr schone spruiten
1 groot ei
1 sjalot (in stukjes)
2-3 el kokosmeel
100 gram bio spekjes (of rookvlees in blokjes)
50 gr Pecorino kaas
zwarte peper
kokosolie (om het lactosevrij te houden) of grasroomboter
Bereiding:
Kook de spruiten (zonder zout) beetgaar (3-5 minuutjes). Giet af en zet opzij.

Snijd (of knip) de spekjes fijn(er) en bak ze samen met de sjalot mooi bruin. Zet opzij.

Pureer de spruiten en het ei met de staafmixer. Schep er het kokosmeel, de Pecorino en de sjalot met de spekjes doorheen. Doe er peper naar smaak door.
Laat wat kokosolie of roomboter heet worden in een koekenpan en schep hier hoopjes spruitenbeslag in. Ik heb dit wederom met de ijsbol scheplepel gedaan (ik ben fan). Druk ze ietwat plat, bak ze langzaam bruin en draai af en toe voorzichtig om. Geduld is belangrijk om ‘instorten’ te voorkomen.

Laat ze afkoelen op keukenpapier. Lekkere (meeneem)lunch!

Geniet, Mandy
GV – KA – SV – LV (bij gebruik van kokosolie)
Print Friendly, PDF & Email
Share:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.