Frisse Grapefruit-Yoghurt Cake met Glazuur

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van grapefruit. Ik houd niet van bitter fruit. Maar als we het spreekwoord moeten geloven (bitter in de mond, houdt het hart gezond), dan is zo af en toe een grapefruit eten best een goed idee. Mijn voorkeur gaat er dan naar uit, dat er cake omheen zit. šŸ˜‰ Ik stond in de winkel met een roze grapefruit in m’n handen en ik had werkelijk nog geen idee, met welk recept ik jullie deze week eens zou gaan verrassen.

Ik appte wat vriendinnen of zij misschien wat meer inspiratie hadden dan ik, maar hoe lief ze ook zijn, daar kwam ik deze keer niet echt mee vooruit. Sorry girls! Daarbij bedacht ik me, dat ik al een lange tijd niets meer had gebakken. Toen dacht ik: zou dat lekker zijn? Grapefruit cake? En zo begon ik aan dit experiment. Ik gebruikte het sap en rasp van ongeveer een halve grapefruit. Rasp ‘m eerst, snijd dan doormidden en pers 1 helft. De andere helft zou je even onder de gril kunnen leggen, en er daarna wat lokale honing over sprenkelen. Eet dit bij een plak van deze cake, en je hebt het perfecte weekend ontbijtje.

Het eerste baksel was goed van smaak. Luchtig, smeuĆÆg en helemaal niet bitter! In de diepte een zuurtje van de yoghurt. Toen ik de oven opentrok, moest ik aan de kermis (suikerspin) denken. Maar die kloterige bakvorm bleef de cake heel stevig vasthouden. De tweede bakte ik in m’n vertrouwde siliconenvorm, en toen kwam het goed. Deze was niet zo gehecht aan de cake. Waarom denk ik toch steeds dat ik nieuwe (en vooral andere) bakvormen nodig heb?

En dat glazuur jonge! Tsja, dat maakt deze cake tot een echt grapefruitfeestje. Mijn man zei letterlijk: awkward (ojee), maar in de algehele smaaksensatie (dat zei hij echt), heel lekker. Dusss..

De cake dek je de eerste helft van de baktijd af. Eerst deed ik dat met aluminiumfolie. Ik werd er door lieve Jacqueline van boerhemianlife.nl op geattendeerd, dat dit super ongezond is! Nouuuuu, je moet je er eens in verdiepen, dan word je inderdaad niet blij. De toxische stoffen die vrijkomen zijn slecht voor je longen, botten en hersenen. Gebruik aluminiumfolie enkel om koud voedsel te bedekken in de koelkast. Dek baksels in de oven beter af met bakpapier. En dan bij voorkeur DEZE. Tot zover de waarschuwingen van deze week.

De workshopbezoekers mochten de cake keuren, en er werd enthousiast op gereageerd. Ik heb vertrouwen in de goede smaak van onze gasten. Dan kun je gerust het recept delen toch?

Ingrediƫnten:

175 gr amandelmeel
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
0.5 tl Himalaya zout
2 tl maanzaad
35 gr kokosbloesem suiker

3 eieren (L)
85 gr dadels zonder pit
2 tl vanille extract
2 el kokosolie, vloeibaar
60 ml vers grapefruit sap (gezeefd)
1 tl grapefruit rasp
150 gr Griekse yoghurt (kokosyoghurt kan ook, als je het plantaardig wil houden).

Ik heb er ook nog een glazuurtje over gemaakt.

Ingrediƫnten glazuur:

50 gr santen (bij de tokospullen in de supermarkt)
3 el vers grapefruitsap
1 el lokale honing

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of gebruik een 100% siliconenvorm.
Meng in een grote kom. Alle droge ingrediƫnten (uit het eerste lijstje) goed door elkaar. Zet opzij.

Doe nu alle vloeibare ingrediĆ«nten plus de dadels in een keukenmachine. Op zo’n moment ben ik heel blij met m’n Nutribullet. Mix alles goed door elkaar tot het 1 egale vloeistof is.

Schep dit door de droge mix, en schenk het beslag in de cakevorm. Dek deze losjes af met bakpapier, en zet de cake voor zo’n 25 minuutjes in de oven. Haal dan het bakpapier van de cake en bak nog eens zo’n 25 minuutjes. Let op: baktijden kunnen afwijken. Iedere oven is anders.

Laat ondertussen de santen al roerend, au bain marie smelten. Roer wanneer het vloeibaar is, het sap en de honing erdoor.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rekje. Smeer of schenk het glazuur over de cake, en garneer eventueel met extra maanzaadjes.

Geniet, Mandy
GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

1 reactie

  1. Wat een superbe cake & wat een leuke frosting! Yummm!

Geef een antwoord