Hummus is een vegan spread die traditioneel wordt gemaakt van kikkererwten. Het wordt overgoten met extra olijfolie en daar wordt dan brood in gedipt. Lekker hoor! Maar niet helemaal volgens de Puur en Lekker Leven leefstijl. Kikkererwten zijn niet per definitie een no-go maar mijn buik protesteert altijd hoor- en voelbaar.
Deze low-carb variant met bloemkool wordt daarentegen een stuk vriendelijker ontvangen. Daarnaast zit het bomvol goede vetten, heeft het nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel en de groenten inname van de dag is weer opgeschroefd!
Doordat de bloemkool niet gekookt maar geroosterd wordt, behoudt de hummus het ‘zalvige’ mondgevoel wat bij hummus hoort (vind ik). Een heerlijk (maar niet heel fotogeniek) hapje. 😉
Ingrediënten:
1 kleine bio bloemkool
1 el kokosolie (vloeibaar)
3 teentjes knoflook (of meer)
80 gr
tahin (sesampasta met zeezout)
1 el citroensap
¼ tl komijnpoeder
¼ tl kurkumapoeder (en een draai zwarte peper)
¼ tl paprikapoeder
½ tl Keltisch zeezout
1 el gedroogde peterselie
3 el milde olijfolie
2 druppels stevia (optioneel)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe deze in een bak, giet er de kokosolie over en schud totdat alle roosjes een laagje olie hebben.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de roosjes erover. Zet ze zo’n 25 minuutjes in de oven. Houd ze goed in de gaten en schep er eventueel af en toe doorheen.
Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Doe de bloemkool met alle genoemde ingrediënten in een keukenmachine en mix er een mooie, egale hummus van. Kan ook met de staafmixer. Schep dit in een afsluitbare (glazen) pot.
Laat het tenminste zo’n 4 uurtjes op kamertemperatuur op smaak komen.
Een weekje houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.
Variatietip: Vervang de bloemkool door pastinaak voor een zoetere variant.
Bonusrecept: Witvis met hummus en rauwe ham
Ingrediënten:
2 stukken witvis (naar keuze)
4 plakken rauwe ham
bloemkool hummus
kokosolie, ghee of gras roomboter
sla (naar keuze)
half bakje champignons (in stukjes)
Bereiding:
Besmeer de witvis royaal met hummus en wikkel om ieder stuk 2 plakken rauwe ham.
Bak deze in gras roomboter gaar en bruin.
Bak in een ander pannetje de champignons.
Snijd de sla, verdeel deze samen met de champignons over 2 borden.
Leg de vis er bovenop.
Hoe kun je hummus nog meer eten?
Als partysnack:
Groentesticks (wortel, paprika, komkommer, bleekselderij, radijs) in dippen en op
toffe toastjes smeren.
Als wrap:
Als pizzasaus, (lekker met zalm)
Als marinade:
Smeer er (bio) kippenpoten mee in en bak ze krokant in de oven.
Als beleg:
Als meeneemlunch:
Op de partysnack manier (bakje rauwe, gesneden groenten en een bakje hummus meenemen).
Geniet, Mandy
KA – LV – SV – GV