Gevulde avocado met garnaaltjes

Ik postte gisteren op Facebook (waar het trouwens geweldig druk en gezellig is) mijn lunch van die dag. Er werd volop enthousiast gereageerd op dit heerlijke, zomerse gerecht. Vandaag kreeg ik de vraag of ik het recept alsjeblieft op mijn blog wilde plaatsen. Tuurlijk, ik doe het graag. šŸ˜€Ā 
Maar eerst nog een (piepklein) beetje Mandy-gebabbel. šŸ˜€Ā De avocado is een superfood vrucht met een grote pit. Naast gezonde vetten en vezels zit deze vrucht vol met vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium enĀ magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral hetĀ mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andereĀ vruchten.

Maar wanneer is een avocado nu eigenlijk rijp maar ook weerĀ niet te rijp? De zachtheid is een goede indicatie. Knijp zachtjes in de avocadoĀ (rond het ā€˜steeltjeā€™) om te checken of deze rijp is. Geeft de avocado niet mee? Dan is hij nog niet rijp genoeg en heeft de vrucht nog een paar dagenĀ nodig om te rijpen. Geeft de avocado weer teveel mee en is het teĀ makkelijk in te duwen, dan is de avocado waarschijnlijk weer overrijp. Een beetjeĀ ā€˜verendā€™ vruchtvlees is het beste.Ā 

Waar je het kunt zien is onder het kleine ā€˜steeltjeā€™ bovenop de avocado. Wanneer je dit steeltje verwijderd en er een helder kuiltjeĀ overblijft (lichtgroen) dan is de avocado ook mooi rijp.
Kies altijd voor de avocado met de donkere schil.Ā 

Er gaat dus nogal wat professioneel speurwerk aan vooraf. šŸ˜‰

Gevulde avocado met garnaaltjes

IngrediĆ«nten voor 2 porties:Ā 

1 rijpe avocado
100 gr. Noordzee garnaaltjes (duurzame vangst)
1 el mayonaise
Ā½ tl wasabi pasta (bij de goede lokale viswinkel verkrijgbaar)
snuf uipoeder
Ā½ verse limoen (sap)
snuf Keltisch zeezout
draai zwarte peper
sla naar keuze

Bereiding:

Snijd de avocado in de lengte door. Draai de helften tegen elkaars richting in en je hebt twee helften. Haal uit de ene helft de grote pit. Ik tik er met een scherp mes in zodat deze een beetje blijft haken en trek zo voorzichtig de pit eruit.

Schep het vruchtvlees uit de schil in een maatbeker en doe hier de mayonaise, wasabipasta, limoensap en de kruiden bij. Maak er met de staafmixer een mooie egale mousse van.

Schep (bijna) alle garnaaltjes door de avocadomousse. Verdeel deze mousse weer over de 2 helften van de avocado schil.

Leg wat sla op een bordje. Leg hier een gevulde avocado op en garneer deze nog met de overgebleven garnaaltjes en eventueel wat peper. Serveer met een sneetje Bont Brood.

Geniet, Mandy
GV – SV – LV – KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

2 reacties

  1. Oooh ik vind het zo moeilijk om te beoordelen of een advocaat rijp is of niet! šŸ™‚
    Lijkt me een lekker recept dit.

  2. Het is ook niet makkelijk. šŸ™‚

Geef een antwoord