Gevulde avocado met garnaaltjes

Ik postte gisteren op Facebook (waar het trouwens geweldig druk en gezellig is) mijn lunch van die dag. Er werd volop enthousiast gereageerd op dit heerlijke, zomerse gerecht. Vandaag kreeg ik de vraag of ik het recept alsjeblieft op mijn blog wilde plaatsen. Tuurlijk, ik doe het graag. 😀 
Maar eerst nog een (piepklein) beetje Mandy-gebabbel. 😀 De avocado is een superfood vrucht met een grote pit. Naast gezonde vetten en vezels zit deze vrucht vol met vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.

Maar wanneer is een avocado nu eigenlijk rijp maar ook weer niet te rijp? De zachtheid is een goede indicatie. Knijp zachtjes in de avocado (rond het ‘steeltje’) om te checken of deze rijp is. Geeft de avocado niet mee? Dan is hij nog niet rijp genoeg en heeft de vrucht nog een paar dagen nodig om te rijpen. Geeft de avocado weer teveel mee en is het te makkelijk in te duwen, dan is de avocado waarschijnlijk weer overrijp. Een beetje ‘verend’ vruchtvlees is het beste. 

Waar je het kunt zien is onder het kleine ‘steeltje’ bovenop de avocado. Wanneer je dit steeltje verwijderd en er een helder kuiltje overblijft (lichtgroen) dan is de avocado ook mooi rijp.
Kies altijd voor de avocado met de donkere schil. 

Er gaat dus nogal wat professioneel speurwerk aan vooraf. 😉

Gevulde avocado met garnaaltjes

Ingrediënten voor 2 porties: 

1 rijpe avocado
100 gr. Noordzee garnaaltjes (duurzame vangst)
1 el mayonaise
½ tl wasabi pasta (bij de goede lokale viswinkel verkrijgbaar)
snuf uipoeder
½ verse limoen (sap)
snuf Keltisch zeezout
draai zwarte peper
sla naar keuze

Bereiding:

Snijd de avocado in de lengte door. Draai de helften tegen elkaars richting in en je hebt twee helften. Haal uit de ene helft de grote pit. Ik tik er met een scherp mes in zodat deze een beetje blijft haken en trek zo voorzichtig de pit eruit.

Schep het vruchtvlees uit de schil in een maatbeker en doe hier de mayonaise, wasabipasta, limoensap en de kruiden bij. Maak er met de staafmixer een mooie egale mousse van.

Schep (bijna) alle garnaaltjes door de avocadomousse. Verdeel deze mousse weer over de 2 helften van de avocado schil.

Leg wat sla op een bordje. Leg hier een gevulde avocado op en garneer deze nog met de overgebleven garnaaltjes en eventueel wat peper. Serveer met een sneetje Bont Brood.

Geniet, Mandy
GV – SV – LV – KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

2 reacties

  1. Oooh ik vind het zo moeilijk om te beoordelen of een advocaat rijp is of niet! 🙂
    Lijkt me een lekker recept dit.

Geef een reactie