Gewokte Baby Paksoi

Op de biologische markt, die iedere vrijdagochtend op de markt in Den Bosch te vinden is, kocht ik baby paksoi. Ook wel Shanghai paksoi, pak choi en bok choi genoemd. Een langwerpige koolsoort uit Azië, met een neutrale smaak en een knapperige, sappige bite. 

Zoals alle koolsoorten, is ook paksoi heel gezond. Het is ontstekingsremmend, spijsverteringsbevorderend, ontgiftend en het helpt hart- en vaatziekten te voorkomen.

In 100 gram paksoi zit meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. En bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Paksoi bevat ook calcium, ijzer,
mangaan, fosfor, kalium en magnesium. 

Allemaal heel fijn natuurlijk. Maar wat ik ook fijn vind is, dat het zo lekker snel klaar is. Even wokken, rauw door een salade of een flinke hand in een curry of soep en klaar!  
Omdat het ver weg een anijsige (is dat een woord?) smaak heeft, kun je deze groentesoort ook eens combineren met venkel.

Ingrediënten, 2 porties:
1 ltr water
500 gr baby paksoi (grote paksoi kan ook)
3 teentjes knoflook
2 el kokosolie
1 el coconut aminos (KLIK) (of sojasaus)
¼ tl Keltisch zeezout
flinke draai zwarte peper
sesamzaad ter garnering

Bereiding:

Breng het water aan de kook en snijd de baby paksoi door midden of in vieren. Wanneer je een grote paksoi gebruikt, snijd je deze in kleine stukken.
Blancheer de paksoi kort in het kokend water totdat de kleur feller wordt, maar wel knapperig blijft.
Giet de groenten af en koel deze snel af onder koud stromend water.
Snijd de knoflooktenen en het sjalotje fijn. Verhit de kokosolie in een wok en voeg de sjalot toe.
Doe daarna de knoflook erbij, maar blijf goed en snel roeren, zodat de knoflook niet aanbrandt.
De baby paksoi kan meteen daarna ook in de wok. Roerbak deze mee totdat alles goed warm is en breng het op smaak met de coconut aminos, zeezout en zwarte peper.
Verdeel de roergebakken baby paksoi over 2 borden en garneer met wat sesamzaad.
Serveer er bijvoorbeeld gekookte quinoa of kelp noedels (KLIK) bij.
Geniet, Mandy
LV – KA – GV – SV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

Geef een reactie