Groenten Ratjetoe (4 personen)

Hardlopen. Ik ben hier sinds kort onder begeleiding van runcoach Ronald KLIK (ik noem het ook #rennenmetronald op Instagram), mee begonnen. Doel: over 10 weken, 5 kilometer aaneengesloten rennen. 

Ik train 3 keer per week. 2 keer met en 1 keer zonder motivator. Nou, die ene keer is dan ook direct de zwaarste van het stel. Ik word graag door m’n moeilijke momenten heen gekletst. Ik sta er om 6:00 uur voor op en zit om 8:45 uur weer fris en fruitig op m’n werkplek(je). 

Fris en fruitig ja, want ik vind me het toch leuk! Echt bizar voor iemand die in het verleden al moe werd van schaken kijken. Mijn omgeving viel dan ook zowat van z’n stoel toen ik zei dat ik het een kans wilde geven. Vanochtend kwam ik (trainend) een cliënt tegen, die vroeg of ik me wel goed voelde?! 😀 

Het gaat niet altijd even vlot, ik heb dan ook de conditie van een visstick. Maar wanneer het er dan opzit en we afsluiten met een high five (vind ik leuk), dan voelt dat als een persoonlijke overwinning. Heerlijk! Mijn doelen naast de kilometers zijn dan ook, conditie opbouwen, mezelf fitter voelen en trots zijn op dat wat ikzelf kan, zonder dat ik dit van tevoren ooit had durven dromen. 

Ik denk dat dit voor alles in het leven geldt. Beginnen…en desnoods met hulp. Hulp vragen is niet zwak. Ga door wanneer het af en toe wat moeilijk is, en verbaas jezelf achteraf over je eigen kracht en doorzettingsvermogen. Is het geen heerlijk gevoel om af te maken waar je aan begonnen bent, progressie te zien en te voelen? Jezelf uit te dagen? Je eigenwaarde krijgt een oppepper waar je van achterover slaat. 

Dus, wat heb jij altijd al eens willen doen? Iets waarvan je denkt, dat kan ik denk ik toch niet? Begin er eens aan, en kijk maar eens hoe verbazend ver je komt. Wanneer het uiteindelijk niet bij je past, dan weet je dat uit ervaring, en dan heb je het tenminste een kans gegeven. Ga ervoor!

En onthoud: beter inconsequent goed, dan consequent fout. De goede momenten zullen vanzelf de overhand krijgen, als je maar steeds opnieuw weer start.

Zo ook 3 keer per week vegetarisch eten. Dat kan een hele uitdaging zijn. En ook dat is een lekker gevoel wanneer dat weer een week gelukt is. KLIK hier voor de gezondheidsvoordelen. Daarom vandaag deze heerlijke vegetarische snel-klaar-schotel, die ik ratjetoe heb genoemd. Het is weer eens geen knap hapje. Maar don’t judge a book by its cover. 😉 

Het Nederlandse woord ratjetoe (zooitje, mengelmoes) is een verbastering van ratatouille.

Ratatouille is een Franse (stoof) groenteschotel (en een kinderfilm maar dat is helemaal niet relevant nu). Ik maakte een snelle ovenvariant met een Italiaans tintje. Daarom koos is voor de Nederlandse benaming: ratjetoe. Want dat is deze schotel zeker…een zooitje. Maar wel een zeer smakelijk zooitje. 

Lekker veel groenten. Mijn advies is namelijk sowieso 500 gram groenten per persoon per dag. Daar helpt deze schotel zeer zeker aan mee.

Een makkelijke mengelmoes waar je helemaal je eigen draai aan kunt geven.

SONY DSC

Ingrediënten:

120 gr buffel mozzarella
400 ml suikervrije, homemade tomatensaus (passata gebruiken kan ook)
1 courgette, in blokjes
1 komkommer, in blokjes
1 pak spinazie, ontdooid en goed droog geknepen
1 ds champignons, gesneden
3 stengels bleekselderij, in schijfjes
2 bosuien, in plakjes (helemaal opsnijden)
1 oranje paprika, in blokjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst
peper en zeezout naar smaak
2 el homemade pesto (KLIK)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de gesneden groenten door elkaar en schep de pesto erdoor.

Vul een ovenschaal voor de helft met de gesneden groenten en schenk er de helft van de tomatensaus over. Snijd de mozzarella in blokjes en verdeel de helft over de saus. Dek af met de overgebleven groenten en schenk de resterende tomatensaus over de schotel. Verdeel hier de rest van de mozzarella en wat peper over.

Dek de schotel af en zet deze 30 minuten afgedekt in de oven. Daarna nog 30 minuutjes zonder.

De schotel is wat nat zoals je op de foto kunt zien. Ik koos ervoor om het met de schuimspaan uit de ovenschaal te scheppen.

Je kunt er eventueel nog een frisse salade bij serveren of een stukje vis of vlees naar keuze.

Geniet, Mandy
GV – SV – KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord