Dit is nu weer zo’n typisch wat-heb-ik-allemaal-nog-in-huis receptje. Ik keek eens in onze voorraad- en koelkast. Ging wat combineren en mengen, en dat pakte heerlijk uit al zeg ik het zelf. Ook voor dit recept geldt weer; je kunt ieder ander soort meel gebruiken uit jouw voorraadkast. Met uitzondering van kokosmeel, dat kun je niet 1 op 1 vervangen met een andere soort, maar verder…is alles prima. Door deze twee soorten te combineren wordt deze plaatkoek niet koolhydraatarm, maar lager in koolhydraten. Door het gebruik van half spelt, scheelt het daarentegen wel een slok op een borrel qua calorieën. Het is maar weer waar jij graag rekening mee houdt.
Ik merk de laatste tijd dat ik intuïtief eten prettig en voor mijzelf belangrijk vind. Niet letten op koolhydraten, calorieën, gezond, ongezond en ga zomaar door. Maar aanvoelen wat je nu nodig hebt, en waar je zin in hebt. Je lichaam geeft dat serieus goed aan! Wie mij al een behoorlijke tijd volgt, weet dat ik bekend ben met orthorexia. In die tijd viel ik teveel af voor bij mijn lengte, en was alles wat niet groen en biologisch was fout in mijn ogen. Ik weet nu dat het enige foute eraan mijn verstandhouding met eten was.
Voedsel is niet goed of slecht. En jij bent niet goed of slecht als je het eet. Wanneer je alleen nog maar gezond moet van jezelf, heb je je eerste fout al gemaakt. Het moeten is namelijk al direct stress (en weerstand) voor lichaam en geest. Wanneer wij iets niet mogen, dan willen we het juist. En als wij iets moeten, dan willen we het niet. Andersom geldt, wanneer we iets mogen dan hoeft het niet meer zo nodig. Zo werkt ons brein.
Dus gun jezelf zo af en toe dat stuk chocolade als dat je behoefte is. Hiermee voorkom je dat je je uiteindelijk vergrijpt aan een Toblerone XL (ik noem maar wat). Zorg in de basis goed voor jezelf. Daar hoort onder andere gezond en gevarieerd eten bij. Maar zonder schuldgevoel genieten van een keer iets minder gezond, is voor je brein ook heel gezond!
Weet ook dat niemand 100% invloed heeft op hoe hij/zij eruit ziet. Dat is namelijk voor een groot stuk genetisch bepaald. Daarnaast zie jij jezelf waarschijnlijk heel anders dan je omgeving. En wanneer was iemand een leuk mens vanwege zijn looks? Waar prijs je iemand om?
Weet je wat het is…je wordt niet gelukkiger of leuker van een slank lichaam, als je tegen alles nee moet zeggen (been there done that). Je wordt gelukkig van een maatschappij die er minder op gespitst is. Zo zie ik het.
Ben je lekker jezelf. Eet, beweeg en ontspan op de manieren die bij jou passen. Daar word je blij van. En blij is fijn! Niet alleen voor jou, maar je geeft het ook door aan je omgeving. Dit leven is geen generale repetitie. Dit is het. Geniet nu.
Ingrediënten:
75 gr amandelmeel
75 gr speltmeel
2 rijpe bananen
2 eieren
2 eetl honing (of steviala sweet bee)
35 gr kokosolie of ongezouten roomboter, gesmolten
1 el speculaaskruiden
2 tl wijnsteenbakpoeder
35 gr gebroken pecannoten, ter garnering
Snufje zout
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Een vierkant bakblik (20 x 20 cm) klaarzetten met bakpapier erin.
Meng de meelsoorten met het bakpoeder en de kruiden door elkaar in een kom. Zet opzij.
Doe de bananen met de eieren en de honing in een maatbeker, en mix dit met de staafmixer tot een egale luchtige massa. Voeg nu de kokosolie/boter toe en mix dit weer goed door.
Schenk dit nu bij de droge ingrediënten en meng dit samen tot een beslagje. Schenk het beslagje in het bakblik en garneer dit met de gebroken pecannoten.
Zet de koek voor zo’n 20-25 minuutjes in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en snijd de koek in (tenminste) 9 stukken.
Heerlijk 1 of 2 bij het ontbijt, of bij de koffie/thee. Prima per stuk in te vriezen.
Geniet, Mandy
SV
Ik heb deze vanavond gemaakt, met wat ik ook nog in huis had. Heb er nog wat meer speculaaskruiden bij gedaan en wat kardemom. En ik heb ook nog een ‘slagroom’ van mascarpone en kwark erbij gemaakt.
Ik vond het erg lekker!
Dankjewel dat je dit recept gedeeld hebt!
Wat fijn! En graag gedaan. 🙂