Kimchi maken (leren fermenteren)

Kimchi, gefermenteerde (chinese) kool, behoort tot een van de vijf gezondste (bij)gerechten ter wereld. In Korea wordt deze delicatesse bij ontbijt, lunch en diner gegeten. 

Het is goedkoop, zeer lang houdbaar, licht verteerbaar, vezelrijk en mega gezond door de vele vitaminen en mineralen en de lactobacillen die bijdragen aan een gezonde darmflora. Het zou ook cholesterol verlagend en immuunversterkend werken.

Ga niet direct hele ladingen kimchi eten. Begin met een kleine portie en bouw dit eventueel op. Het lichaam moet mogelijk wennen aan deze powerboost.

Fermenteren is naast gezond ook nog eens hip, en ik wil het al heel lang eens doen. Wat me tegenhield was het feit dat ik dacht, dat het allemaal nogal een langdurig gedoe ging zijn. Maar niets bleek minder waar. 

Afgelopen weekend ging ik samen met een vriendin richting Amersfoort om daar onder begeleiding van Marjolijn van Oerspronkelijk, het fermenteren te leren. (Dat rijmt). Onder het genot van een glaasje homemade kombucha en een brownie op basis van bakbanaan, volgde er een stuk theorie.

Daarna gingen we de keuken in, en konden we zelf aan de slag. Ik vind dat leuk, iets leren door te doen. Het blijkt dat je zo goed als bijna alle voeding kunt fermenteren, maar groenten en fruit zijn het meest voor de hand liggend. 

We konden kiezen uit diverse recepten, en wij (de vriendin en ik) gingen voor Kimchi (dat letterlijk zouten van groenten betekent) en gefermenteerde worteltjes. Bijzonder leuk en meditatief om te doen. Ik geloof dat ik aangestoken ben met het fermentatie-virus. 

Een tijdje later stonden daar kleurrijk gevulde potjes. Deze mogen nu een paar dagen het fermentatieproces ondergaan. 

We mochten tijdens de lunch al wat ‘fermenten’ proeven. Lekker, heel lekker! Kimchi heeft een pittige smaak van de gember, peper en knoflook. Het is in de diepte fris-(zout)zuur en je bijt er crunchy in. Eet het rauw, dat zullen je darmen waarderen. 

Je kunt het eten bij vis, vlees en ei. Maar ook als verrassende aanvulling op een salade of hartige pannenkoek Dit is overigens geen kimchi volgens traditioneel recept. Het is wel als uitgangspunt gebruikt. 

Kimchi
Kimchi, gefermenteerde ananas, bloedsinaasappel en wortel

De foto’s zijn niet briljant omdat ik op locatie enkel m’n telefoon bij me had, en niet m’n fotograaf. 😉 

TIP: gebruik zoveel mogelijk biologische groenten, en was deze kort af met koud water. Borstel ze schoon en schil ze zo min mogelijk. Zo blijven de goede bacteriën op de groenten en/of fruit behouden. De ‘slechte’ bacteriën gaan dood tijdens het fermentatieproces.

Ingrediënten:

halve krop Chinese kool, in reepjes gesneden
halve krop rode kool, in reepjes gesneden
1 winterwortel of een stuk rettich, julienne gesneden
3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
1 duim verse gember, in fijne plakjes gesneden met schil
halve rode peper, fijn gesneden
1 bosui in ringetjes gesneden, groen en wit gedeelte
1 el vissaus (vegetariërs laten deze saus er sowieso uit)
2-3 el zeezout

1 grote, afsluitbare glazen pot.

Bereiding:

Meng alle ingrediënten (m.u.v. de rode peper), goed door elkaar in een royale kom. Masseer het zout goed door het koolmengsel. Knijp, kneus stevig. De kool zal z’n vocht loslaten en je voelt het geheel zachter worden onder je handen. Wanneer je merkt dat er wat vocht in de kom staat en de kool een stuk zachter aanvoelt, kun je de peperringetjes toevoegen en het geheel zo’n 10 minuutjes laten rusten. Zo kan het zout het vocht verder uit de kool trekken.

Zet je favoriete muziek op, en dans 10 minuutjes door de kamer.

Meng nu de eetlepel vissaus door het mengsel. Dit hoeft er niet perse doorheen, maar ik vind dat wel extra lekker. Duw nu het koolmengsel in de glazen pot. Druk het zeer stevig aan, eventueel met je vuist als dat past. Zo druk je vaste ingrediënten, onder de vloeistof. Voeg wanneer nodig, wat extra water toe. Het moet onder water/vloeistof staan.

Vul de pot tot 2-3 centimeter onder de rand. Er ontstaan namelijk gassen tijdens het fermentatieproces die ruimte nodig hebben. Haal iedere dag ook even de druk van de pot, door het deksel even los te draaien. Je ziet het wanneer het gaat fermenteren, er ontstaan namelijk kleine belletjes in de pot.

Laat de kool op kamertemperatuur fermenteren. Proef en ruik iedere dag even. Gebruik hier steeds schoon bestek voor. Zorg dat de kool onder water blijft staan. Soms moet je deze even terugduwen met bijvoorbeeld een siliconen spatel. Het heeft zo’n 3 tot 8 dagen nodig om de gewenste smaak en structuur te krijgen. Jij proeft tussendoor wat bij jou past.

Er kan een wit filmlaagje op komen liggen, dat is niet erg. Schep eraf, of roer het erdoor…beiden prima en heeft geen invloed op de smaak en/of kwaliteit.

Is de smaak ok? Zet de pot dan in de koelkast. Het proces stopt dan en de smaak blijft behouden. Ga je het na een paar dagen gebruiken, dan komt er een fris-zurige geur vanaf. Dat is goed. Je ruikt het echt wel wanneer het niet goed meer zou zijn.

Het blijft afgesloten in de koelkast, maanden houdbaar.

Wie durft? Naast lekker en gezond, ook echt leuk (en helemaal niet moeilijk) om te doen.

Geniet, Mandy
GV – SV – LV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

14 reacties

  1. Ik wil ook altijd al eens fermenteren! Maar net als jij dacht ik dat het nogal een gedoe was! Dit klinkt easy!! Ik ga het doen!! Thanx voor het recept!!

  2. Hoi Mandy
    Wil graag Kimchi maken, en kwam uit op jou site.
    Ik heb een vraag over de kimchi, en ik hoop dat jij mijn vraag kunt beantwoorden ☺
    Een ingrediënt wat je overal tegenkomt in de kimchi is rode peper, of Koreaans peperpoeder Gochugaru.
    Het probleem is dat ik niet tegen milde/pittige/hete poeders kan, weet jij een alternatief hiervoor?
    En zou je dit ook kunnen weglaten? of fermenteert het dan niet goed..
    Ik hoor heel graag van je.. en alvast hartelijk dank

  3. Ik denk dat je dit weg kunt laten. Groetjes, Mandy

  4. Er zou veel probiotica in kimchi zitten, maar hoe kan dat eigenlijk? want je voegt het helemaal niet toe… Is dat dan toch het geval met bovenstaand recept? 🙂 Ik wilde het kopen maar schrok van de prijs, dus ga het sowieso proberen zelf te maken nu ik dit recept heb! Fingers crossed…

  5. Deze bacteriën komen vrij tijdens het fermentatieproces.

  6. Wat is dit leuk geschreven. Ik was ook op zoek een goed recept en vond dit hier.
    Dankjewel Mandy en heel veel succes met jouw blog.

  7. Ik kende deze site nog niet, maar zal zeker vaker binnenglippen, want hij is erg toegankelijk en ook prettig geschreven. Ga zo voort! Overigens is “kim chi” geen Koreans woord, maar een afgeleide uit het Chinees en bekend als “chimchae”, dat niet het zouten van groenten betekent, maar verzonken, dan wel verdronken groente! Je mag in een echte kim chi trouwens nooit de peper weglaten. Een van de enorme positieve effecten, die aan kim chi worden toegeschreven en waarom het zo veel wordt gegeten, is het geznd houden van hart en bloedvaten en dat is het gevolg van het gebruik van…….peper! Hoe meer, hoe beter. Bovendien heeft peper ook nog een conserverende werking en smaakt de kimchi, zeker na een paar dagen, veel vlakker, wanneer je de peper niet gebruikt. Er is speciale kimchipeper op de markt, de gochugaru, Dat is poeder van chili’s en beduidend milder dan verse rawits, Spaanse pepers of Madames Jeanettes……

  8. hoi, moet het zout er niet afgespoeld worden dan?
    mijn kimchi doet nog niks na een week.

    groetjes Cor

  9. Nee, afspoelen is niet nodig. Waarom het ene proces wat langer kan duren dan het andere weet ik ook niet. Heeft o.a. met de temperatuur te maken waar de pot staat.

  10. Dankjewel voor de uitleg!

  11. Goede omschrijving Mandy!
    Recent kwamen er in het nieuws wat berichten over het maken van Kimchi, en de gevaren van fermenteren. Eerlijk gezegd, denk ik dat iedereen die een beetje gezond verstand heeft en zich er in verdiept, uitstekend Kimchi kan maken.
    Toch heb ik er een blogpost aan gewijd met een aantal tips om de gevaren te verminderen door een aantal handige hulpmiddelen te gebruiken. Misschien hebben de lezers van dit artikel daar ook iets aan..
    https://www.natuvitaal.nl/veilig-kimchi-maken/

  12. Ik herinner mij dat iemand hier mee bezig was en het hele huis rook naar de kruiden terwijl het aan het fermenteren was, komt dit bekend voor, en hoe voorkom ik dit ? heb jij een gewone weckpot gebruikt, of 1 speciaal voor fermenteren, of een waterslot ?
    Ik ben benieuwd, groetjes Adaja

Geef een antwoord