Kip Worstenbroodjes

Vroeger (lees; zo’n 6 jaar geleden) at ik heeeel graag, zoals het een echte Brabantse betaamt, worstenbrood. Het liefst veel, niet vers, maar de soort die je buiten de koelkast maaaaanden goed kunt houden. Zo’n langwerpig wit broodje met iets erin wat helemaal geen worst mag heten. Je kent ze wel…  

Ik kan me niet meer heugen wanneer ik deze behoorlijk vage broodjes voor het laatst gegeten heb en neem me niet kwalijk als ik zeg, dat ik er nu ook niet meer aan moet denken. 

Toch blijft een worstenbroodje op z’n tijd wel lekker. Ik probeer ze de afgelopen 5 jaar steeds weer te maken zo rond de feestdagen, maar ze werden maar niet wat ik ervan verwacht. 

Ik gebruikte deze keer een koolhydraatarmebroodmix. Ik heb zelf deeg maken zeker wel een kans gegeven, maar dat sloeg keer op keer nergens op. Als het niet koolhydraatarm hoeft te zijn kun je ook deeg van 250 gram speltmeel maken.

En nu, mocht het eindelijk zo zijn. Ik bakte mini worstenbroodjes waar ik trots op ben qua smaak en qua looks!   

Nu gaat er wel bizar veel tijd inzitten. Zoveel tijd, dat ik ze eigenlijk de moeite van het posten niet waard vond. Ook gezien het feit dat ik tegen mijn principes in een pakje gebruik. 🙂 Vooruit, voor 1 keer dan.

Nu is er een besloten Facebookgroep, exclusief voor Puur en Lekker Leven Workshopbezoekers. Hier werd aangegeven dat goed eten, tijd mag kosten en dat een worstenbroodje (ook nog eens met kipgehakt in plaats van varken) erg welkom zou zijn.

Ach, ik ben zo makkelijk over te halen! 😀

SONY DSC

 
Kip Worstenbroodjes (18 mini’s)
Ingrediënten:
500 gr kipgehakt, ongekruid
2 (bio) eieren
1 zakje gehaktkruiden (Piramide,  13 gr) KLIK
½ tl Ceylon kaneelpoeder
kokosolie
Bereiding:
Meng het gehakt met de gehaktkruiden, 1 ei, kaneelpoeder en kokosmeel.
Verdeel het gehakt in 18 staafjes van circa 30 gram per stuk.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Vet een ovenrek goed in met kokosolie en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Leg de gehaktstaafjes op het ovenrek, schuif de bakplaat met bakpapier onder in de oven (om het bakvet op te vangen).
Zet de gehaktstaafjes voor zo’n 12 minuutjes in de oven. Haal ze daarna van het rooster en dep ze droog met keukenpapier.

Maak de broodmix zoals aangegeven op de verpakking. Verdeel het deeg in 18 gelijke bolletjes van zo’n 28 gram (40 gram brood bevat 1 koolhydraat staat op de verpakking) en druk deze wat plat (een schijfje).
Zet de deegjes dan zo’n 15 minuutjes in de koelkast.

Daarna doe je ieder stukje deeg afzonderlijk, tussen 2 stukjes bakpapier en rol je ze uit.
Druk het gehaktstaafje erin en rol het deeg er met behulp van het bakpapier voorzichtig omheen. Haal het broodje rustig van het bakpapier en druk de zijkanten dicht.
Rol het rustig tussen je handen tot het kipgehaktstaafje overal van evenveel deeg voorzien is.
De worstenbroodjes worden zo’n 8 centimeter lang.
Spoel en droog tussendoor steeds je handen even af. Wanneer je wat deeg aan je handen hebt zitten blijft de rest er ook aan plakken. 🙂

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de worstenbroodjes op.
Splits het andere ei en meng het eigeel met een scheutje water. Besmeer de worstenbroodjes met een (siliconen) kwast, met wat eigeel.
Bak ze voor zo’n 30 minuutjes in de oven. Laat goed afkoelen. Je kunt ze nu (per stuk) invriezen. De broodjes die je direct op zou willen eten, bak je 10 minuutjes langer.
Laat ze wanneer je ze invriest, eerst ontdooien en leg ze nog even in een voorverwarmde oven (175 graden) voor zo’n 10 minuutjes, voordat je ze uitserveert.
Geniet, Mandy
KA – SV – LV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

2 reacties

  1. Dit is het meest omslachtige recept voor een worstenbroodje dat ik ooit heb gelezen.

  2. Hahaha! En heb ik dan nu iets gewonnen? #meestomslachtigereceptvannederland

Geef een antwoord