Mexicaanse schotel met een Hollands tintje

In mijn kookboek staat een Tacotaart waar ik veel lovende reacties op krijg. Ik vind het altijd gezellig als mensen mailen of een chatberichtje sturen waarin zij hun enthousiasme uiten. Ik mag me gelukkig prijzen, want dit gebeurt vrij regelmatig. Deze Tacotaart is dus heerlijk, maar vrij bewerkelijk. Er hoort een kruidenmix bij die achter in mijn boek (blz 101) te vinden is. Deze worden vaak in grotere hoeveelheden door jullie gemaakt. Ook daar krijg ik foto’s van binnen. Glazen potten met daarop een sticker met Mandy’s TacoKruiden. Te leuk toch?! Ik dacht, laat ik die lekkere kruiden eens verwerken in een andere, snellere eenpans-schotel. 

Voor wie mijn boek (nog) niet heeft, gebruik dan een andere taco kruidenmix zonder onnodige toevoegingen. 

In deze schotel heb ik kapucijners verwerkt in plaats van bruine bonen. Kapucijners, ook wel velderwt genoemd, zijn typisch Nederlands. Voornamelijk in juni/juli vers verkrijgbaar. 

Verse kapucijners zijn lekker zoet en een echte zomergroente en worden kort gekookt, tussen de 5 en 10 minuutjes met een klein snufje zout. Ze zijn rauw niet eetbaar! 

Verse kapucijners worden onrijp geoogst, waardoor ze een zoetige smaak hebben. De suikers in de zaden zijn dan namelijk nog niet omgezet in zetmeel. De peul van kapucijners herken je aan de blauwpaarse kleur, de zaden in de peul zien eruit als bruin-groene erwtjes. 

De gekookte bruine kapucijners in potten zijn afkomstig van dezelfde plantensoort als verse kapucijners. Het verschil zit ‘m erin dat voor de bruine de peulen met de rijpe kapucijners erin aan de plant gedroogd worden. Ze worden dan bruin. 

Ze zijn, net als andere peulvruchten, erg rijk aan waardevolle vitaminen en mineralen, maar hebben vooral een zeer hoog vezelgehalte. Daarnaast zijn ze erg rijk aan eiwitten.

De schotel lijkt wat op Chili Con Carne. Je kunt in deze schotel ook kiezen voor gehakt OF Kapucijners maar wij hebben het lekker allebei gegeten. 🙂

mexicaanse schotel 1
mexicaanse schotel

Ingrediënten:

300 gr gehakt
2 uien
3 puntpaprika’s(verschillende kleuren)
2 courgettes
1 pot kapucijners
250 ml passata
2 el TacoKruidenmix
groene salade
kokosolie

Bereiding:

Was en snijd alle groenten fijn, en zet opzij.

Doe wat kokosolie in een grote braadpan en bak hierin het gehakt rul.

Giet het vocht wat vrijgekomen is tijdens het bakken, uit de pan. Anders wordt de schotel te nat.

Doe nu alle gesneden groenten erbij, en bak al roerend tot de groenten mooi zacht zijn.

Doe de passata erbij en blijf goed roeren. Doe nu de Tacokruiden erbij en meng goed. Laat dit nu 15 tot 20 minuutje zachtjes sudderen met de deksel op de pan, onder af en toe roeren.

Schep als laatste de kapucijners erdoor en laat deze opwarmen.

Verdeel royaal groene bladgroenten over 4 borden. Schep hier de Mexicaanse schotel op.

Garneer eventueel met geraspte pecorino of geitenkaas

Geniet, Mandy
GV – SV – LV

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

2 reacties

  1. Hallo Mandy.
    Zou je me kunnen helpen,ik bak graag koekjes en dergelijke maar ik ben allergisch voor amandelen dus de amandelmeel is voor mij taboe is er ook een vervanger voor?
    Alvast hartelijk dank
    Groeten Maria.

  2. Hallo Maria,

    Je kunt het amandelmeel vaak goed vervangen door speltmeel, kastanjemeel, havermeel (door havermout fijn te malen). Dan is het alleen niet meer koolhydraatarm.

Geef een antwoord