Vegetarische Bitterballen

Op Facebook deed ik een paar dagen geleden een vooraankondiging van dit recept. Ik noemde het daar weinig briljant, de Mandy bitterbal….dus….
Nadat ik er een paar keer op geattendeerd werd dacht ik, is dat nu wat ik wil?

Een bitterbal naar mij vernoemd? 

Nu kan het natuurlijk altijd erger. Mijn wederhelft heeft in een grijs verleden als meubelverkoper gewerkt. Hij belde mij toen eens om te melden, dat er een kleine zitzak was die dezelfde naam droeg….dat bedoel ik. 😀 

Maar goed, oer-Hollandse bitterballlen dus. Ik mis ze soms, vooral de bite. Vullen met groenten leek me ook weer eens wat anders. Uit dit experiment kwam me toch een lekkere bal! En meteen ontstonden er allerlei nieuwe creaties in mijn brein. Je kunt ze vullen met werkelijk alles wat je maar kunt bedenken!

We hebben een partijtje in de oven gebakken en een partijtje in rijstolie (glutenvrij). De ovenpartij (heel opmerkelijk) sprong open en waren minder knapperig. De rijstolie partij was precies wat ik ervan verwacht had, crispy bitterballen. Wij hebben geen frituurpan en hebben de olie dan ook heet laten worden in een pannetje en ze daar 4 minuutjes in gebakken. Bakken in kokosolie of ossenwit (stuk goedkoper) kan natuurlijk ook. De baktijd zal ongeveer gelijk blijven.

Ongebakken
Gebakken

Ingrediënten voor 19-20 stuks:

200 gr pastinaak (geschild en in stukken)
250 gr bloemkool roosjes
1 el bieslook (gedroogd of vers)
1 (bio) ei (scheiden)
75 gr geraspte kaas naar keuze
1 el (gras) roomboter of kokosolie
peper
1 gistvrij bouillonblokje

60 gr lijnzaad (fijngemalen tot meel)
40 gr amandelmeel
½ tl kruidenzout (Herbamare)

Bereiding:

Kook de groenten zo’n 8 minuutjes in de bouillon. Giet af en kook nog even kort droog. Doe de groenten in een bak met de roomboter en pureer deze met de staafmixer of doe dit met de keukenmachine. Het mag ietwat grof blijven.

Schep de kaas, bieslook, peper en het eigeel door de groentepuree en laat goed afkoelen. Zet het eiwit even terug in de koelkast.

Meng het lijnzaadmeel, het amandelmeel en het zout goed door elkaar.

Draai bitterballen van de puree van zo’n 20-25 gram per stuk. (Hoe beter gekoeld, hoe beter dit gaat) Rol ze een keer door het paneermeel, daarna door het eiwit en weer door het paneermeel. Ze ze tenminste voor een uurtje terug in de koelkast of vries ze (los) in.

Daarna zijn ze klaar voor de frituur. Lekker met grove mosterd en/of (homemade) mayonaise.

Geniet, Mandy
SV – LV (bij gebruik van kokosolie) – KA – GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

1 reactie

  1. oooh dat lijkt me lekker. Eventueel ook met wat vis of vlees. Is het geen vegetarisch balletje meer maar toch echt de Mandy bitterbal. 😛

Geef een antwoord