Tijger-Krentenbollen

Chufameel. Wat?! Ja, dat dacht ik eerst ook. Na wat speurwerk blijkt chufa de Spaanse benaming te zijn voor tijgernootje (nee, niet die) of aardamandel. Het is geen nootsoort maar een knolgewas uit Afrika. Het is biologisch, vrij van gluten, noten, soja, lactose en allergenen.

Chufameel bevat de mineralen magnesium, ijzer, zink en koper en is rijk aan fosfor, mangaan en kalium. Ook is chufameel rijk aan vitamine E en rijk aan voedingsvezels. Vooral dat laatste helpt de darmflora en heeft het een rustig effect op de bloedsuikerspiegel.
Het is wat zoet van smaak en daarom kun je er goed mee bakken. M’n eerste poging was niet zo’n succes. Het baksel had een wat ‘zanderige’ structuur. Ik stuitte op dit recept van Oerspronkelijk  en nam dat bij m’n tweede poging als uitgangspunt. Met wat kleine aanpassingen, ontstonden deze krentenbollen. Echt een zoete broodbite! Ideaal voor ontbijt maar ook handig als meeneem lunch of tussendoortje. 

Het meel is (nog) niet zo makkelijk verkrijgbaar. Bij Puur Mieke en ChufaNederland kun je het bestellen. Dit is geen gesponsorde post, ik wijs enkel de weg. 

Tijger krentebollen
Ingrediënten (voor 5 stuks):
2 flinke (bio) eieren
1 rijpe banaan, medium
1 el kokosolie, gesmolten
1 el water
50 gr. tijgernotenmeel
1 el arrowroot
1 el kokosmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
1 el anijspoeder (je kunt ook zelf anijszaad malen)
3 el krenten of rozijnen
mespuntje (Himalaya) zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zeef het tijgernotenmeel en meng hier de rest van de droge ingrediënten, goed doorheen.
Vet 5 grote (siliconen) muffinvormen in met kokosolie.
Doe de eieren samen met de banaan, kokosolie en water in een maatbeker en mix er met de staafmixer een mooie schuimige massa van.
Schep deze goed door de droge ingrediënten. Vul hiermee de muffinvormen.
Let op: schep steeds goed door het beslag met het vullen omdat de rozijnen/krenten naar beneden zakken.

Zet ze voor zo’n 20 minuutjes in de oven. Draai de oven uit, maar laat de krentenbollen er nog 5 minuutjes in staan.

Lekker met grasroomboter en/of een plakje geitenkaas.

Dankjewel Marjolijn voor de inspiratie!

Geniet, Mandy
SV – LV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie