Tijger-Krentenbollen

Chufameel. Wat?! Ja, dat dacht ik eerst ook. Na wat speurwerk blijkt chufa de Spaanse benaming te zijn voor tijgernootje (nee, niet die) of aardamandel. Het is geen nootsoort maar een knolgewas uit Afrika. Het is biologisch, vrij van gluten, noten, soja, lactose en allergenen.

Chufameel bevat de mineralen magnesium, ijzer, zink en koper en is rijk aan fosfor, mangaan en kalium. Ook is chufameel rijk aan vitamine E en rijk aan voedingsvezels. Vooral dat laatste helpt de darmflora en heeft het een rustig effect op de bloedsuikerspiegel.
Het is wat zoet van smaak en daarom kun je er goed mee bakken. M’n eerste poging was niet zo’n succes. Het baksel had een wat ‘zanderige’ structuur. Ik stuitte op dit recept van Oerspronkelijk  en nam dat bij m’n tweede poging als uitgangspunt. Met wat kleine aanpassingen, ontstonden deze krentenbollen. Echt een zoete broodbite! Ideaal voor ontbijt maar ook handig als meeneem lunch of tussendoortje. 

Het meel is (nog) niet zo makkelijk verkrijgbaar. Bij Puur Mieke en ChufaNederland kun je het bestellen. Dit is geen gesponsorde post, ik wijs enkel de weg. 

Tijger krentebollen
Ingrediënten (voor 5 stuks):
2 flinke (bio) eieren
1 rijpe banaan, medium
1 el kokosolie, gesmolten
1 el water
50 gr. tijgernotenmeel
1 el arrowroot
1 el kokosmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
1 el anijspoeder (je kunt ook zelf anijszaad malen)
3 el krenten of rozijnen
mespuntje (Himalaya) zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zeef het tijgernotenmeel en meng hier de rest van de droge ingrediënten, goed doorheen.
Vet 5 grote (siliconen) muffinvormen in met kokosolie.
Doe de eieren samen met de banaan, kokosolie en water in een maatbeker en mix er met de staafmixer een mooie schuimige massa van.
Schep deze goed door de droge ingrediënten. Vul hiermee de muffinvormen.
Let op: schep steeds goed door het beslag met het vullen omdat de rozijnen/krenten naar beneden zakken.

Zet ze voor zo’n 20 minuutjes in de oven. Draai de oven uit, maar laat de krentenbollen er nog 5 minuutjes in staan.

Lekker met grasroomboter en/of een plakje geitenkaas.

Dankjewel Marjolijn voor de inspiratie!

Geniet, Mandy
SV – LV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

Geef een reactie