Creoolse kip met Groentefrietjes

De Caribbean….zucht…
In het voorjaar waren mijn lief en ik op Curaçao. Wat een heerlijk eiland. Prachtig weer (ik heb het hier in Nederland standaard koud), parelwitte stranden, smakelijke keuken…(ik zucht nog een keer)….
Het zoetste fruit, de verste vis en nog meer verse kruiden, om over het kokoswater (dit niet te verwarren met kokosmelk) dan nog maar niet te spreken. Jonge kokosnoten zijn er in overvloed. Je koopt ze voor 2 gulden. De marktman (check de tekst op zijn hand geschilderde kraam) slaat de bovenkant eraf en zet er een rietje in. Daar hebben we onszelf bijna dagelijks op getrakteerd. (daar kan geen pak tegenop).

Meestal krijg ik na een paar dagen heimwee naar ons koude kikkerlandje. Maar deze keer, voor het eerst (ever), had ik een beetje heimwee naar Curaçao toen we thuis waren.

Je kunt in de gaarkeukens in Willemstad heerlijk lokaal eten. (Echt een aanrader).
Er wordt vaak rijst gegeten maar ik eet dat niet. Niet dat dit ‘slecht’ is maar ik verdraag het niet goed.
Ik ben hier in mijn Hollandse keukentje maar eens aan de slag gegaan en heb mijn eigen draai gegeven aan een typisch Creools gerecht. En jawel…..ik proefde echt een beetje….Curaçao.

Ingrediënten (4 pers.):
1 el kokosolie
2 sjalotjes in stukjes
2 teentjes knoflook, ontveld en fijngesneden
1 laurierblaadje
400 gr gepelde tomaten, uitgelekt
2 tl (hot) kerriepoeder
1 tl kurkuma & een draai zwarte peper
1 tl gedroogde tijm
1 tl Keltisch zeezout
450 gr kip dijvlees in stukken gesneden / of 450 grote garnalen (of allebei) 😉
200 ml kokosmelk
½ uitgeperste limoen
½ tl sambal (optioneel)
1 paksoi

Bereiding:

Verwarm de kokosolie op een middelhoog vuur in een grote koekenpan of wok. Bak de ui, knoflook en laurier tot de uien lichtbruin gekleurd zijn.

Voeg de tomaten, kruiden en zout toe; het geheel ongeveer 5 minuten door laten garen. Kip toevoegen, en 15-20 minuten laten sudderen tot het vlees mooi wit is.

Het vuur laag zetten en over een periode van ongeveer 5 minuutjes al roerend de kokosmelk toevoegen. Laatste minuutje eventueel de garnalen erbij doen. Het limoensap net voor het opdienen toevoegen en de laurier verwijderen.

Lekker op een paksoiblad of in een kom.
curry

 

Groentefrietjes

Ingrediënten:

1 grote winterpeen
1 middelgrote knolselderij
2 el tahine
1 el amandelpasta
1 el vloeibare kokosolie
½ tl Keltisch zeezout
zwarte peper (naar smaak)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de groenten in (friet) reepjes van circa 1 cm en schep ze in een grote kom. Meng de tahine, amandelpasta, olie en kruiden in een schaaltje goed door elkaar. Giet dit over de frietjes en verdeel de saus (met je handen) goed door de frietjes, zodat ze allemaal een laagje krijgen.

Bedek een oven (bak)plaat met bakpapier en leg de frietjes hier op. Zorg dat ze elkaar niet raken zodat ze allemaal even gaar worden. Zet ze voor zo’n 25 minuutjes in de oven (af en toe checken, niet iedere oven is gelijk).

Geniet, Mandy
LV – SV – GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord