Mandy antwoordt (1) + Recept: Pistache brood

Hoi Heleen,

Superleuk dat jij jouw bevindingen wilt delen met de lezers!
Ik hoop dat we op deze manier (nog meer) mensen kunnen helpen en inspireren op de weg naar een gezonde leefstijl. 

Je hebt (zoals iedereen) al direct veel vragen, alleen maar leuk! Dat betekent dat je bewust bezig bent. Jouw eerste vragen zijn:

Hoeveel mag ik eten?Dit is echt een kwestie van leren luisteren naar je lichaam en kan per dag verschillen. Calorieën en koolhydraten tellen is zooo 2010. 😉 Als je honger hebt eet je puur en onbewerkt eten dat niet alleen vult maar je lichaam ook voedt. Als je geen honger hebt, eet je niet. Eenvoudig toch? 😉

Let wel:
Eet niet tot je (over)vol zit. Een verzadigingsgevoel treedt pas een  half uur na de maaltijd op. Eten tot je (over)vol zit betekent over een half uur de broekriem een gaatje losser. 😉 De kans dat dit gebeurt bij het eten van puur en voedzaam voedsel is klein. Bewerkte producten zorgen door de chemische toevoegingen makkelijker voor overeten.

Welke groenten bevatten koolhydraten?

Alle groenten bevatten koolhydraten de ene soort wat meer dan de ander. Dit zijn trage koolhydraten die je lichaam nodig heeft. Groenten houden de verzuring tegen en zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevatten groenten grote hoeveelheden goede vezels die een gunstige invloed hebben op de darmflora. Verse, biologische groenten hebben absoluut de voorkeur!
Lekker veel groenten eten dus en de snelle koolhydraten uit (fabrieks)brood, pasta, rijst en geraffineerde suiker (en waar dat allemaal in zit; koek, snoep, taart, toetjes, frisdrank etc.) laten staan.
Kan ik koolhydraten beter maar helemaal strepen?
Het antwoord heb ik hierboven eigenlijk al een beetje gegeven, nee.
Vooral voor je hersenen en je rode bloedcellen zijn trage koolhydraten belangrijk.Je eet vanuit het Puur en Lekker leven oogpunt meer eiwitten en gezonde vetten dan koolhydraten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler (minder ‘snaaibehoefte’), blijf je dus langer verzadigt, en ontstaat er minder (vet)opslag of je gaat deze zelfs aanspreken als dat nodig is.
Ik weet dat jij van houvast-lijstjes houdt. HIER vind je een prachtig overzicht van voedingsmiddelen die binnen de leefstijl passen wat je naar de behoefte van jouw eigen lichaam kunt aanpassen. (wegstrepen/aanvullen).Ik ben, zoals je weet, geen’ diehard’ Paleo-er maar eerder een Primal met een orthomoleculaire achtergrond. Er bestaat in mijn beleving geen ‘one-size-fits-all-weg’. Mijn lijstje is uitgebreid met onder anderen havermout, geiten- en schapenzuivel en bijvoorbeeld ook af en toe bonen en peulen.Wat neem ik voor lunch mee naar het werk?

Dat kan en mag van alles zijn. Variëren is het toverwoord! Je kunt kiezen voor Crackers, Puur en Lekker leven broodvervangers, maar ook goedgevulde saladeszelfgemaakte soep met veel groenten in een goede thermoskan. Left-overs van het diner de avond ervoor. Stukjes gebakken vlees, gekookte eitjes, pannenkoek als wrap met groenten en vis of vlees, of deze hartige gehaktmuffins.Het advies is; 400 tot 500 gram groenten per persoon per dag dus breidt de lunch altijd uit met een royale portie groenten.

Verder ga ik dieper in op deze vragen op de Puur en Lekker Leven Basisworkshop. Iets voor jou?

Neem het pistachebrood eens mee als lunch! Je vindt het recept hieronder.

Succes weer en ik zie je volgende vragen met plezier tegemoet!

Pistache Brood:

Pistache Brood

Ik heb in dit brood diverse meelsoorten verwerkt omdat je na een tijdje ‘sparen’ en bakken vaak een voorraad hebt aangelegd en het prettig is om het op te kunnen maken, vind ik. Verder wilde ik laten zien dat het allemaal gewoon kan (diverse meelsoorten combineren) en er een prachtig, luchtig en niet te versmaden broodje ontstaan is.
Ingrediënten:
150 gr amandelmeel
50 gr boekweitmeel
50 gr kastanjemeel
50 gr rijstmeel
3 el gehakte pistachenoten (of andere noten naar
keuze/smaak)
15 gr wijnsteenzuurbakpoeder
1 el kokosmeel
1 el psyllium inuline
1 tl Herbamare kruidenzout
4 eieren
150 ml kokoskefir (yoghurt) (of andere zure zuivel naar keuze). Kokosroom kan ook.
5 el kokosolie (vloeibaar)

2 el gehakte pistachenoten (garnering)
Keltisch zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden.Bekleed een cakeblik met bakpapier of gebruik een siliconen cakevorm.

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar en zet even opzij. Meng met de staafmixer de eieren met de kokoskefir en de kokosolie tot een egale massa.

Meng de vloeibare massa goed door de droge mix en giet het in de cakevorm.

Strooi er nog wat gehakte pistachenootjes overheen met eventueel wat Keltisch zeezout. Druk de nootjes een beetje aan.

Bak het brood in het midden van de oven in zo’n, 60 minuutjes mooi bruin en gaar. Let op: iedere oven is anders, dus check tussendoor je broodje.Als het is afgekoeld kun je het in 20-21 sneetjes snijden.
Ik vries deze per 2 stuks in.De niet verse ingrediënten zijn te koop bij PuurMieke 

Geniet, Mandy
GV – SV – (bij het gebruik van kokosroom ook LV)

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord