Het ontbijt is en blijft hier toch wel het favoriete eet-moment van de dag. Of het nu eieren, overnight oats, pancakes, kokoskefir (post volgt) of geitenyoghurt met muesli of deze cruesli is….allemaal heerlijk!
Ook maak ik regelmatig boekweitcrème maar omdat ik van de variatie ben, niet zo regelmatig dat ik ‘zomaar’ door de grote zak met boekweitkorrels heen ben.
Daarnaast sprak ik van de week een cliënt. Ik mag haar begeleiden op het Puur en Lekker Leven pad en ‘loop’ een tijdje met haar mee. Net zolang totdat zij haar eigen comfortabele Puur en Lekker Leven weg in kan slaan. Want ‘mijn’ weg is niet de hare maar slechts een leidraad. Ze vertelde me dat ze op zoek was naar een ontbijt met een ‘bite’ omdat ze niet zo van de papjes en andere zachte hapjes is.
Tijdens een voorraad check stuitte ik weer op de boekweitkorrels en dacht, met de knapperige ontbijt opmerking in m’n hoofd, laat ik daar dan eens een keer wat anders mee doen dan gewoonlijk.
Zo ontstond deze pure en lekkere cruesli bomvol superfoods.
Noten, zaden, granen en bonen kun je het beste een paar uur laten weken in water met een klein scheutje citroensap of appelazijn. Tijdens het weken (in deze zure omgeving) wordt er fytase aangemaakt die het fytinezuur in deze voeding afbreekt. Fytinezuur zorgt er namelijk in onze darmen voor dat vitaminen, mineralen en sporenelementen niet meer goed opgenomen kunnen worden, en dat willen we natuurlijk niet.
Ingrediënten:
80 gr. boekweitkorrels
80 gr. zonnebloempitten
80 gr. pompoenpitten
3 Medjoul dadels
1 tl. kaneelpoeder
Citroensap
½ tl. vanille extract
snuf Keltisch zeezout
1 el. gojibessen
1 el. rozijnen of cranberry’s
1 el. witte moerbeibessen
1 el. kokosrasp of snippers
flinke hand pecannoten (of andere noten naar smaak)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Laat de boekweitkorrels samen met de zonnebloem- en pompoenpitten een paar uur weken in zo’n 250 ml water met een kleine theelepel citroensap.
Spoel ze hierna grondig af en bak ze even droog in een koekenpan. Zet opzij.
Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze met zo’n 100 ml heet water en de vanille in een pannetje en breng al roerend aan de kook tot er een zoet papje onstaat. Schep dit door de zadenmix samen met het zeezout en de kaneelpoeder.
Verdeel dit goed over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak het in zo’n 30 minuutjes lekker knapperig. Blijf omscheppen wanneer nodig. Laat goed afkoelen en schep er dan de andere ingrediënten door. Je kunt er natuurlijk nog vanalles meer door doen zoals bijvoorbeeld: hennep-, chia-, sesamzaadjes en ga zo maar door. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie creaties!
Goed te bewaren in een afgesloten pot. Een dubbele hoeveelheid maken kan dus ook prima. 😉
* Ook lekker als (meeneem) tussendoortje of partysnack.
Geniet, Mandy
LV – SV
Engelse inspiratiepost: nourishandinspireme.com