Cashewmelk

Wanneer je om wat voor reden dan ook geen melk van dieren (meer) gebruikt, dan is een plantaardige melk (kokos-, amandel, haver-, soja-, etc.) een welkome oplossing. Anders is het in het kader van afwisseling en meer plantaardig, ook een goed idee. 

Nu vind ik qua mogelijkheden, soja het minst gezond. Lees hier waarom: KLIK 

Er zijn ontzettend veel notenmelk-soorten te koop, maar dan is het percentage noot vaak heel laag, en bevatten ze naast noten en water….suiker, aroma’s, zout en andere onnodige niet heel gezonde toevoegingen. Wanneer je het toch eens koopt, let er dan op dat de melk ongezoet is en hoe hoog het percentage noten is. Deze bijvoorbeeld.  

Ik koos voor cashewnoten, al zijn dat geen nootjes maar zaadjes die lijken op nootjes.

Anywayyyyy….
Ze zijn rijk aan magnesium, ijzer, mangaan, selenium, zink, kalium en calcium. Daarnaast bevatten ze bijna elke vitamine uit het B-complex en vitamine K. Al deze voedingsstoffen hebben een positief effect op onze stofwisseling. 

Tevens door de gezonde vetten (maar vergeleken met andere noten een stuk minder) en eiwitten, passen ze prima binnen de Puur en Lekker Leefstijl. 

Ze zijn van nature al wat zoet. Hierdoor vind ik deze melk het allerlekkerst in mijn kopje koffie. Maar als ontbijt met wat granola of superfood cruesli is het ook echt genieten.

Cashewmelk

Ingrediënten:

65 gr cashewnoten, ongebrand en ongezouten (of andere noten naar smaak)
2x 350 ml water
mespuntje kaneelpoeder
½ tl vanille extract

Bereiding:

Schenk 350 ml water in een potje dat je af kunt sluiten, doe cashewnoten erbij. Sluit af, schud om en zet dit een nachtje in de koelkast.

Cashewmelk 2

Spoel de cashewnoten de volgende dag goed af, en doe ze met de andere 350 ml water, vanille extract en kaneel in een krachtige blender en zet aan. Na 1 a 2 minuutjes op de hoogste stand blenden, is je ‘melk’ klaar.

Cashewmelk 3

Gebruik je andere noten, dan kan het zijn dat je de melk nog even moet zeven.

Leg een kaasdoek in een vergiet. Schenk de blender er rustig op leeg. Als alle melk erdoorheen is gegaan, kun je eventueel de pulp nog goed uitknijpen. Van deze pulp kun je dan bijvoorbeeld deze crackers  maken. Het kan ook met een pantykousje in plaats van een kaasdoek. (Seriously? Ja).

Schenk de melk in een flesje en zet afgesloten in de koelkast. Het blijft zeker wel een week goed.

Geniet, Mandy
SV – LV – KA – GV 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie