Moussaka

Ik zal het maar direct zeggen, het is Moussaka. Dit is weer zo’n geweldig lekkere (maar nu niet bepaalt een fotogenieke) maaltijd. Ik begrijp het dus helemaal als jullie zo 1,2,3 even niet zien wat het is. Maarrr…’beoordeel een boek niet naar zijn kaft’ en maak het eens, het is zalig! 

Wij Westerlingen denken dat Moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. Maar het blijkt afkomstig van de Turkse keuken en het wordt vooral gegeten in de Balkan en het Midden-Oosten. 
Moussaka betekent fris omdat het veelal koud werd opgediend. Nu vinden wij het juist lekker om deze schotel heet te eten. Zo wordt het verwarmend comfort food. Maar wij kennen dan ook een (ietwat) kouder klimaat. 😉 

Ingrediënten voor 4 porties:

450 gr gehakt naar keuze (ik heb rund gebruikt)
1 aubergine (in grove stukken met schil)
1 komkommer (in grove stukken met schil)
2 flinke uien (in grove stukken)
1 teentje knoflook geperst (of meer)
1 bloemkool (in roosjes)
amandelmelk
1 rijpe avocado
2 el tomatenpuree
1 el appelazijn
1 tl Italiaanse kruiden
kaneel en nootmuskaat
zwarte peper
Keltisch zeezout
Chilivlokken (optioneel)
1 el kokosolie

Bereiding:

Kook de bloemkool met wat zout in amandelmelk gaar. Verhouding 1:1. Wanneer je 200 gr bloemkool hebt, gebruik je dus 200 ml melk. Pureer de bloemkool samen met de melk en de avocado met de staafmixer of de keukenmachine. Proef of het nog wat zout kan gebruiken. Voeg dit eventueel nog wat toe en zet opzij.

Fruit de uien met een snuf nootmuskaat, kaneel en chilivlokken in de hete kokosolie. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Schep er nu de aubergine en de komkommer doorheen en bak nog even door.

Doe nu de tomatenpuree met de knoflook, de Italiaanse kruiden en de appelazijn erbij. Laat sudderen. Proef of het voor jou voldoende op smaak is anders voeg je nog wat extra van de bovengenoemde kruiden of specerijen toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met kokosolie. Schep het aubergine-gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de bloemkool puree erover. Dek af met aluminiumfolie en zet voor zo’n 20 minuutjes in de oven. Haal na deze tijd de folie eraf en laat nog 10 minuutjes in de oven staan.

Serveer er eventueel een groene salade met zongedroogde tomaatjes, olijven en feta bij.

Geniet, Mandy
LV – SV – KA – GV

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

Geef een reactie