Een tijdje terug vroeg ik op Facebook aan jullie, welke recepten jullie graag op mijn blog erbij wilden zien. Ik vind het namelijk extra leuk als ik wat van jullie eetwensen mag vervullen. De appeltaart van vorige week werd genoemd. Deze werd door jullie dan ook met open armen ontvangen. Afgelopen zondag had ik het hoogste bezoekersaantal ooit hier op puur en lekker leven. Echt gaaf! Dankjewel voor al het bezoek.
Vandaag vervul ik nog een wens. Het recept van Chinese tomatensoep. Dit vond ik zelf vroeger ook gruwelijk lekker. Het suikermonster in mij, werd hier heel gelukkig van. Ik heb dit dan ook jaren niet meer gegeten. Ik moet eerlijk zeggen dat we sowieso al jaren geen Chinees meer halen. De smaakversterkers met de suikers en het zout dat gebruikt wordt in de verwesterde Chinese keuken, is niet Mandy-proof. Nog niet een beetje.
Een hele tijd terug waren de husband en ik in Rotterdam. We sliepen middenin het centrum en kwam vrij laat aan. Het was koud, guur en sneeuwerig, net als de afgelopen dagen in Brabant. We besloten het restaurant onder het hotel te bezoeken. Een Chinees. De moed zakte me al in de schoenen. Totdat we daadwerkelijk binnen waren en er alleen Aziatische mensen zaten. Dit moest wel een goede keuken zijn! En dat was het ook. Echt Chinees eten. Niet zoals wij het over het algemeen tegenkomen in ons landje. Juist heel puur. Genoten heb ik toen.
Maar terug naar de soep. Hoe krijgt jouw huisgemaakte Chinese tomatensoep nu de juiste vertrouwde smaak? Het geheime ingrediënt is….appelmoes. Serieus! Mijn testpanel was razend enthousiast. Ik hoop jullie ook.
Chinese tomatensoep (6 kommen)
Ingrediënten:
200 gr kippendijvlees, in reepjes (optioneel)
750 ml water
750 ml bio tomatensap, bijvoorbeeld Biosphere
1.5 (gistvrije) kippenbouillonblokjes
1 grote ui
2 teentjes knoflook
70 gr tomatenpuree
150 gr ongezoete appelmoes (zelf maken kan ook)
4 el kokosbloesem suiker
3 el coconut aminos
1.5 el appelazijn
½ tl gemberpoeder (djahe)
½ tl citroengraspoeder (sereh)
1 bakje taugé
bosui
4 el arrowroot, tot een papje gemaakt met een beetje water
Bereiding:
Snijd de ui in ringen en de knoflook in fijn stukjes.
Roer de ui in een diepe pan met dikke bodem glazig. Voeg de tomatenpuree en de knoflook toe en roer kort door. Voeg het water, de tomatensap en de in stukjes gehakte bouillonblokjes toe en laat dit, onder af en toe roeren, een half uurtje zachtjes koken.
Maak ondertussen in een schaaltje, een papje van de kokosbloesemsuiker, coconut aminos, appelazijn, citroengras en gemberpoeder.
Roer dit door de soep. Voeg nu de reepjes kip toe en laat dit weer zo’n 10-15 minuutjes zacht koken. Roer nu het arroowrootpapje erdoor. Hierdoor zal de soep licht binden.
Roer er als laatste de appelmoes doorheen. Laat warm worden en proef. Breng op smaak met peper, Himalaya zout en eventueel nog wat extra appelmoes.
Schep in diepe borden of kommen en garneer met taugé en ringetjes bosui. Serveer eventueel met wat sambal.
Tip: voor de vegetarische variant, gebruik je geen kip en kies je voor groentebouillon.
Geniet, Mandy
SV – LV – GV