Cottage pie

Dit is (voor mij) de allereerste post ever in het thema: receptenruil. 

Sinds kort ‘spreken’ een aantal gezonde foodbloggers elkaar regelmatig in een besloten Facebook groep. De receptenruil liep al wat langer. Iedere maand kook je een recept van een collega-blogger en plaatst deze op je eigen website/blog. En vanaf heden doe ik ook mee. Superleuk! Zo leren we elkaars blog wat beter kennen en doen we ook inspiratie op, buiten de comfortzone. 

Deze keer mocht ik een recept uitkiezen van Candy in wonderland, dat was zo gebeurd. Zoals de trouwe lezers inmiddels weten, heb ik een voorliefde voor bepaalde delen hier op deze mooie aarde. Dat ik heb gekozen voor de Engelse Cottage pie is dus niet zo gek. 

SONY DSC

 

Shepherd’s pie, ook bekend als cottage pie, is een Engelse ovenschotel gemaakt van runder- of lamsgehakt afgedekt met aardappelpuree. De naam cottage pie verwijst naar de status als gerecht voor de armen (voor cottagebewoners) en het gerecht werd oorspronkelijk van vleesresten gemaakt. Het behoort nu tot een van de standaardgerechten die in Engelse en Ierse pubs worden geserveerd.
Bron: Wikipedia

Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan. Wij zijn niet zo’n grote vleeseters. Mijn schotel bevat daarom wat meer groenten en wat minder vlees. Ik koos voor lamsgehakt en niet voor rund (maar iedere gehaktsoort kan gebruikt worden). Lamsvlees heeft nogal een uitgesproken smaak waar je van houdt…of niet. Wij vonden het heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!

Ingredienten voor 4 porties:

600 gr (lams)gehakt
1 ui, gesnipperd
1 stengel bleekselderij in stukjes
2 (winter) wortelen in stukjes
1 courgette in stukjes
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel tomatenpuree
100/150 ml beenderbouillon
1 flinke bloemkool, in roosjes
100 ml kokosmelk
2 el kokosolie
1 tl knoflookpoeder
versgemalen zwarte peper
Keltisch zeezout
nootmuskaat
Bereiding:
Smelt 1 eetlepel kokosolie in een pan met dikke bodem. Fruit de uien, wortelen, bleekselderij, courgette en knoflook tot de uien transparant worden. Voeg het gehakt en bak het tot het rul en bruin is. Breng op smaak met 1 eetlepel chorizo kruidenmengsel en zout, voeg de tomatenpuree en de bouillon toe. Laat sudderen tot de bouillon verdampt is.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook ondertussen de bloemkoolroosjes in water met zout tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken, pureer ze dan met de kokosmelk en 1 eetlepel kokosolie en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en knoflookpoeder.

Vet een ovenschaal in en schep het gehaktmengsel erin. Dek af met de bloemkool puree en zet nog zo’n 20 minuutjes in de oven. Serveer er eventueel nog een groene salade bij.

Aan de receptenruil doen ook deze bloggers mee:

Jouw Fabriek, Pure Food CoachingKinderen kunnen prima anders eten, Puur Homemade, Paleolland, Barbara Eet, Cave-a, Eet-Paleo, Ge-zonder, Leo Goes Paleo,Oerspronkelijk, De Voedzame Keuken, Candy in Wonderland.

Geniet, Mandy
LV – SV – GV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Share:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.