Gebakken courgette met munt en basilicum

De veelzijdige courgette is licht verteerbaar, zit boordevol vezels en mineralen en is makkelijk te verwerken in vele gerechten. Ik maak er courgettichips en brood van.

Courgettes zijn als verse, biologische groente, bijna onverslaanbaar als het aankomt op het hoge gehalte aan mineralen. Ze zijn rijk aan kalium en arm aan natrium. Ook bevatten ze veel magnesium, vitamine B1 en, met name veel vitamine B9. Hierdoor hebben ze een bloeddrukverlagend effect en helpen ze bij de preventie (of bij de behandeling) van hart- en vaatziekten.

Onderzoek toont aan dat vitamine B9 (ook wel foliumzuur genoemd) vrouwen beschermt tegen darmkanker. Ook verkleint het slikken van extra foliumzuur de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Daarom is de courgette een ideale groente voor vrouwen die aan kinderen denken of die net zwanger zijn geworden.

Courgette is neutraal van smaak. Ik breid dan ook bijna elke wokschotel uit met courgette.

Afgelopen week bakte ik ze eens. Dat was me toch lekker! Vandaar dat ik het recept graag met jullie deel.

courgette

Ingrediënten (voor 4 personen):

4 biologische courgettes
2 flinke tenen knoflook
30 (of meer) verse muntblaadjes
20 (of meer) verse basilicumblaadjes
1 tl appelazijn (of een andere azijn)
1 flinke eetlepel kappertjes
2 el milde olijfolie
4 el pijnboompitten
Himalaya zout en zwarte peper naar smaak
kokosolie, ghee of grasroomboter

Bereiding:

Bak de pijnboompitten bruin in een droge koekenpan en zet opzij.

Was de courgettes en snijd ze in schijfjes van gelijke dikte. Let op: doe geen zout op de schijfjes! Verhit een eetlepel koksolie in een koekenpan en leg hierin een laag courgetteschijfjes. Bak de schijfjes goudbruin en draai ze regelmatig om. Doe ze in een kom en doe dit met alle schijfjes. Zet opzij.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Doe de 2 eetlepels olijfolie samen met de munt, basilicum, knoflook, kappertjes en de azijn in een hakselaar en draai hier een mooie kruidenpesto van. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Meng de pesto samen met de pijnboompitten voorzichtig door de gebakken courgetteschijfjes. Verdeel ze over een ovenschaal en zet ze nog zo’n 10 minuutjes in de oven.

Wij aten er verse kapucijners bij, en zo werd het een vegetarische maaltijd. Uitbreiden met een goed stuk vis of vlees kan natuurlijk ook.

Geniet, Mandy
LV – SV – GV – KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Share:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.