Kruidkoek met rozijnen

Voor iedereen die graag kruidkoek eet maar voor een betere versie dan de kruidkoek (per plakje bevat deze namelijk zo’n 3 suikerklontjes!) uit de supermarkt wil gaan. En..omdat de puur en lekker leven kruidkoek ook nog eens veel lekkerder is (al zeg ik het zelf). 

Ik koos voor biologisch roggemeel van de molenaar als hoofdbestanddeel. De suikers in rogge bestaan niet zoals bij tarwe uit glucose, maar grotendeels uit fructans (een soort fructose) waardoor het wat zoetig smaakt. Het kastanjemeel ondersteunt de ietwat zoete smaak. Rogge bevat veel oplosbare vezels waardoor de suikers en koolhydraten minder snel worden afgegeven. Dat betekent dat het lang verzadigd. Vaak
wordt rogge ook beter verdragen. Let op: het is niet glutenvrij en rijst wat minder. 

Klik op de ingrediënten hieronder in het recept en je komt bij het product en de webwinkel die deze aanbiedt uit. 

Kruidkoek
Ingrediënten:
200 gr (bio) roggemeel
3 flinke el rozijnen
1 flink (bio) ei
100 gr (acacia) honing (rauw)
100 ml rijstmelk
(200 ml van 1 melksoort kan natuurlijk ook, maar ik vind de combi echt heerlijk!)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe alle droge ingrediënten in een royale kom en meng deze goed door elkaar. Zet opzij.

Doe alle vloeibare ingrediënten bij elkaar in een maatbeker en mix deze met de staafmixer tot een mooie egale, luchtige massa. Schep dit rustig en heel goed door de droge ingrediënten. Giet het deeg in een met bakpapier bekleede cakevorm of in een siliconen cakevorm.

Zet de kruidkoek zo’n 45 minuutjes in het midden van de oven. Prik met een houten prikker in de koek, Wanneer deze er schoon uitkomt is ie mooi gaar. Laat de koek goed afkoelen, dan komt ie beter uit de vorm.
Ik snijd er 16 plakken van. Lekker met een lik (gras)roomboter. Maar het wordt pas echt een traktatie besmeerd met kruisbes & sinaasappel jam. Mmmmm!

Geniet, Mandy

SV – LV
Print Friendly, PDF & Email
Share:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken.Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven.Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'.Wees welkom.

4 comments

  1. Kun je het kastanjemeel ook vervangen door bv boekweit,spelt, of amandelmeel?

  2. Is er ook een alternatief voor het roggemeel wat wél glutenvrij is?? 🤔

Leave a Reply