Kruidkoek met rozijnen

Voor iedereen die graag kruidkoek eet maar voor een betere versie dan de kruidkoek (per plakje bevat deze namelijk zo’n 3 suikerklontjes!) uit de supermarkt wil gaan. En..omdat de puur en lekker leven kruidkoek ook nog eens veel lekkerder is (al zeg ik het zelf). 

Ik koos voor biologisch roggemeel van de molenaar als hoofdbestanddeel. De suikers in rogge bestaan niet zoals bij tarwe uit glucose, maar grotendeels uit fructans (een soort fructose) waardoor het wat zoetig smaakt. Het kastanjemeel ondersteunt de ietwat zoete smaak. Rogge bevat veel oplosbare vezels waardoor de suikers en koolhydraten minder snel worden afgegeven. Dat betekent dat het lang verzadigd. Vaak
wordt rogge ook beter verdragen. Let op: het is niet glutenvrij en rijst wat minder. 

Klik op de ingrediënten hieronder in het recept en je komt bij het product en de webwinkel die deze aanbiedt uit. 

Kruidkoek
Ingrediënten:
200 gr (bio) roggemeel
3 flinke el rozijnen
1 flink (bio) ei
100 gr (acacia) honing (rauw)
100 ml rijstmelk
(200 ml van 1 melksoort kan natuurlijk ook, maar ik vind de combi echt heerlijk!)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe alle droge ingrediënten in een royale kom en meng deze goed door elkaar. Zet opzij.

Doe alle vloeibare ingrediënten bij elkaar in een maatbeker en mix deze met de staafmixer tot een mooie egale, luchtige massa. Schep dit rustig en heel goed door de droge ingrediënten. Giet het deeg in een met bakpapier bekleede cakevorm of in een siliconen cakevorm.

Zet de kruidkoek zo’n 45 minuutjes in het midden van de oven. Prik met een houten prikker in de koek, Wanneer deze er schoon uitkomt is ie mooi gaar. Laat de koek goed afkoelen, dan komt ie beter uit de vorm.
Ik snijd er 16 plakken van. Lekker met een lik (gras)roomboter. Maar het wordt pas echt een traktatie besmeerd met kruisbes & sinaasappel jam. Mmmmm!

Geniet, Mandy

SV – LV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

4 reacties

  1. Kun je het kastanjemeel ook vervangen door bv boekweit,spelt, of amandelmeel?

  2. Is er ook een alternatief voor het roggemeel wat wél glutenvrij is?? 🤔

Geef een reactie