Kruisbes – Sinaasappel jam

Afgelopen weekend was de pluktuin: Sprankenhof te Udenhout, voor het eerst dit jaar weer open. Nu stond een bezoekje aan deze biologische pluktuin al een tijdje op mijn verlanglijstje en nu kwam het er dan van. Je wordt hartelijk ontvangen en aan ‘nieuwelingen’ zoals wij, wordt enthousiast uitgelegd hoe het op Sprankhof in zijn werk gaat. 

Het was prachtig weer dus er liepen behoorlijk wat mensen met een gezellige rieten mand (waar je dan de opbrengst in kunt doen). Er werd naar hartenlust fruit geplukt en groenten geoogst (want ook dat kan en mag). Er lopen scharrelkipjes die eitjes leggen. En ook deze mogen geraapt worden. 

Wil je na het plukken nog even nagenieten? Er wordt een kopje koffie en thee geschonken op het terras. Groene gezelligheid ten top! Vinden wij dan. 🙂

Wij plukten een halve kilo groene kruisbessen en dronken in het zonnetje een kop koffie.

Kruisbessen dus…bij mij beter bekend onder de naam: kroezel. Ook wel stekelbes, klapbes of knoeper genoemd. 

Thuis aangekomen ging ik me eens oriënteren op het web. Wat heeft  deze bes allemaal voor fijne eigenschappen en ook niet geheel onbelangrijk, wat voor lekkers ga ik er eens mee maken?

In de kruisbes zitten drie vitaminen die sterke antioxidanten zijn: vitamine A, C en E. Qua mineralen zit er veel kalium, fosfor, ijzer en calcium in deze bes. Kruisbessen bevatten ook een ruime hoeveelheid vezels en proteïne. Zoals bij veel vruchten is hij het meest gezond als hij goed rijp wordt geplukt. 

Wat ik vooral leuk vind is dat deze bes veel pectine bevat. Dat betekent dat je er goed jam van kunt maken zonder dat er veel (gelei)suiker nodig is. Indikken lukt door de pectine namelijk heel goed. 

Jam maken zonder geraffineerde suiker stond ook nog op m’n verlanglijstje. Zo ontstond er een heerlijk frisse Puur en Lekker Leven jam.
Qua kleur werd het niet helemaal wat ik had verwacht. Blond natuurlijk want wanneer je de donkere kokosbloesemsuiker toevoegt kun je niet verwachten dat je jammetje gezellig lichtgroen blijft. 

Het chiazaad zorgt voor extra binding. De kruisbes bevat van zichzelf kleine pitjes die hierop lijken waardoor de chiazaadjes prima op z’n plek zijn in deze zomerse jam. 

kruisbes jam

Ingrediënten:500 gr groene kruisbessen
sap van 1 grote (bio) perssinaasappel
rasp van de sinaasappelschil
200 gr kokosbloesemsuiker
100 ml water
2 el chiazaad
2 jampotten met metalen deksel (met gekookt, heet water en soda schoon gemaakt en op zijn kop op een schone theedoek gezet)

Bereiding:

Was de kruisbessen, verwijder de steeltjes en kroontjes. Zet ze (al roerend) met het water in een pan met dikke bodem op het vuur tot ze zacht zijn. Zet er even de staafmixer op voor een mooie egale jam.

Voeg het sinaasappelsap en de rasp toe. Wanneer het weer kookt, voeg je in één keer al roerend de suiker toe. Als de suiker goed is opgelost doe dan het chipzaad erbij en roer (nog steeds) goed door. Wanneer de jam wat indikt is het klaar!

Vul de potten snel (met een trechter) met de jam, maak de rand goed schoon, draai de deksel goed aan en zet direct op z’n kop. De pot trekt zo vacuüm waardoor deze heel lang houdbaar blijft.

Lekker door de (geiten)yoghurt, op een snelle pannenkoek, een sneetje bont brood of op een taart. Maar het past ook verrassend goed bij een lekker stukje vlees.

Servetje over de deksel en een label eraan en het is een leuk homemade cadeautje!

Geniet, Mandy
SV – LV – GV
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

2 reacties

  1. Haha, heb jij geen kruisbessen in je Odin pakket binnenkort? 😉

Geef een antwoord