Ontbijt koekjes

Deze vraag kreeg ik laatst. Jij gebruikt weleens havermout in je recepten. Is dat nu wel zo gezond? Sowieso zit de kracht (en direct het antwoord) van deze vraag, enkel en alleen in het woordje: weleens. 

De puur en lekker leefstijl is namelijk nuchter en met je boerenverstand naar voeding (blijven) kijken. Stelregel: houd het onbewerkt en eet niets dagelijks.  En qua drinken? Water is het enige wat dagelijks belangrijk blijft.

Havermout is gezonde variatie. Het is glutenvrij, vezelrijk, zorgt voor een lang verzadigd gevoel en werkt cholesterol verlagend door de speciale vezels (beta-glucanen) die het bevat. 

Kies niet voor de instant (fabrieks) havermout, deze is vaak niet suikervrij en flink bewerkt. Ga voor de biologische havervlokken. Het is niet ineens ‘de hemel’ qua gezond, maar het kent genoeg gezondheidsvoordelen en past hierdoor voor de afwisseling prima binnen een gevarieerde leefstijl.

Ik maakte deze ontbijtkoekjes en de workshopbezoekers waren het testpanel. Geslaagd was het antwoord! Je eet er zo’n 4 van voor het ontbijt. Maar ze zijn ook lekker als lunchtrommel aanvulling. 

Ze hebben een zachte bite en ik moest een beetje aan (mini) appeltaart denken. Onze bezoekers beaamden dat. 

 

dsc00480

Voor circa 12 koekjes:

2 dadels (ontpit, weken in water)
1 rijpe banaan
2 el amandelpasta
60 gr amandelmeel
60 gr (bio) havermout*
50 gr (bio) appel, kleine stukjes met schil
5 gr verse gember, geschild en gehakt
2 tl kaneelpoeder
¼ tl zeezout
1 tl appelazijn (of vers citroensap)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Giet de dadels af en doe deze met de banaan en de amandelpasta in de keukenkmachine. Draai er een egale pasta van. Schraap het tussendoor langs de zijkanten naar beneden.
Doe de havermout, het amandelmeel, het zeezout, de gehakte gember en de appelazijn erbij en laat opnieuw draaien.

Het is een plakkerig deegje, dat hoort. Schep dit in een royale kom en meng de appelstukjes erdoor. Is het nog te plakkerig dan kun je eventueel wat amandelmeel toevoegen. Maak koekjes van ongeveer een eetlepel groot en verdeel deze over de bakplaat. Ze vloeien niet meer uit.

Bak ze voor zo’n 9 minuutjes in de oven en draai de bakplaat in zijn geheel om. (achterkant naar voren). Dit geldt vooral voor de heteluchtovens. Deze zijn niet overal even heet. Zet ze dan nog zo’n 8 a 9 minuutjes terug in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje. Direct uit de oven zijn ze het lekkerst (maar dat is bijna met alles zo). Bewaren kan ook. Zo’n 7 dagen houdbaar in een afgesloten bak. Langer bewaren? Dat kan in de vriezer.

TIP: vervang de stukjes appel door noten, zaden, pitten, chocolade, gedroogd fruit. Wat jij maar lekker vindt.

* Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die minder gluten eten. Haver is echter géén goede keuze voor mensen met coeliakie. Haver wordt namelijk vrijwel altijd verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere, glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen. Pas als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, is het voor hen veilig.

Geniet, Mandy
LV – GV – SV

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord