Pesto ‘brood’

Pesto is een Italiaanse delicatesse, die oorspronkelijk werd gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, Pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. Pesto betekent gestampt.

Ik koos voor Pecorino. Een Italiaanse rauwmelkse schapenkaas. Pecora betekent schaap. Tot zover de Italiaanse les. 😉

Pesto is makkelijk zelf te maken en is heerlijk door de courgettepasta op carpaccio of op brood.

In brood kan natuurlijk ook! Dit heerlijk luchtige brood heeft als hoofdbestanddeel…(zit je goed?)….bloemkool. Bloemkool is zo’n heerlijke multi-inzetbare groente. Lekker als vervanger van rijst, puree en dus ook te gebruiken in een tarwevrij brood. 

TIP: maak een dubbele portie pesto zodat je een sneetje kunt beleggen met geitenkaas en pesto. Je waant je zo in Italië. 

pestobrood

Ingrediënten brood:

375 gr bloemkoolroosjes
200 gr amandelmeel
3 grote eieren
1 tl Keltisch zeezout
Royaal zwarte peper
2 tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 el Psyllium inuline (colon clean) voor de binding
1 tl verse limoensap
2 el pompoenpitten
1 el bieslook (vers of gedroogd)
60 gr kokosolie (vloeibaar)

Pesto (1 portie):

20 gr pijnboompitjes
25 gr Pecorino
½ tl Keltisch zeezout
1 teen knoflook (of meer)
30 gr verse basilicum blaadjes
6 el olijfolie

Bereiding pesto:

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en draai er een mooie gladde pesto van.
Zet opzij.

Bereiding brood:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zorg dat de bloemkoolroosjes mooi droog zijn en maal ze in de keukenmachine zo fijn als couscous. Zet opzij.

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.

Mix de eieren samen met de pesto en de kokosolie tot een luchtige substantie.

Meng de bloemkool ‘couscous’, de meelmix en de eiermix goed door elkaar.

Schep dit in een met bakpapier bekleedde cakevorm of een siliconen cakevorm. Ook leuk in een ronde of vierkante springvorm en dan punten of blokjes (snack) ervan snijden.

Garneer met pitten naar keuze en draai er nog wat peper over als je daar van houdt.

Zet dit zo’n uurtje in de oven.

Let op: Laat het brood heel goed afkoelen op een rooster. Het is anders te nat om goed in plakken te kunnen snijden. De bloemkool-smaak is mild door het toevoegen van de pesto.

Het is nog lekkerder opgewarmd in de broodrooster. Lekker als lunch met pesto en een royale salade of als ontbijt besmeerd met een halve avocado en een gekookt eitje.

Ik sneed er 14 plakken uit. Je kunt het invriezen.

pestobrood1

Geniet, Mandy
GV – SV – KA
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

5 reacties

  1. Wow, verrassend recept. Ga ik van het weekend proberen! Maar, wat is psyllium inuline eigenlijk? En waar kan ik dat kopen? Groetjes, Melissa

  2. Hoi Melissa,

    Wat goed dat je even roept! Nu zag ik dat ik in deze blogpost ook geen linkjes had geplaatst. NU wel. 🙂 Klik op het product en je komt bij een webwinkel uit die dit aanbiedt. Ook te koop bij de meeste drogisterijen en reformwinkels. Het draagt bij aan een goede darmwerking en bevorderen een regelmatige stoelgang. Het zit tevens in dit brood voor de binding.

  3. Hoi Mandy, als ik geen tijd heb om zelf de pesto te maken hoeveel heb ik dan nodig voor het pestobrood? Of is het zo simpel dat ik de ingrediënten bij elkaar optel en dat ik dus 75 Gr nodig heb?

  4. Heb het brood gisteren gemaakt en het is heel goed gelukt en overheerlijk. Ik bleef alleen met mijn theelepel verse limoensap zitten, dat wordt in het recept niet genoemd. Ik heb het maar bij de natte ingrediënten gevoegd.
    Complimenten!

Geef een antwoord