Risotto – Orzotto met gamba’s

Soms zie je ze wel eens….van die velden vol goudgele, wuivende pluimen…..


Dat is gerst. Zoals je oude en vergeten groentesoorten hebt, zijn er ook oude en vergeten graansoorten: spelt, kamut, teff, haver, amarant, boekweit en zo ook gerst. 

Gerst kun je zo niet eten. De buitenste laag kaf kunnen wij niet verteren. Daarom wordt het altijd gepeld. Gewoon gerst eten heel veel mensen niet meer, maar sommige van jullie kennen vast nog wel de gepolijste gerstkorrels. Deze korrels worden gort of parelgort genoemd. 

Parelgort bevat veel kalium en fosfor maar weinig gluten. Het sterkt het immuunsysteem en heeft ontstekingsremmende effecten. Daarnaast is het vezelrijk en licht verteerbaar. 

Het is ook nog eens erg gemakkelijk in het gebruik. Het heeft iets meer bite dan rijst en een lichte nootachtige smaak. Ik maakte er deze heerlijke risotto mee. Parelgort risotto heet in Italië, orzotto. 

SONY DSC
Ingrediënten voor 2 porties:
150 gr parelgort (goed afgespoeld)
2 sjalotjes (gesnipperd)
1 teentje knoflook (heel fijn gesnipperd)
200 gr gemengde paddenstoelen (in grove stukken)
3 lente-uitjes (helemaal opsnijden in ringetjes)
750 ml hete groente- of visbouillon
1 limoen
10 gamba’s (of meer)
kokosolie
peper
Bereiding:
Maak eerst de bouillon en houdt deze op het vuur net onder het kookpunt.

Verhit wat kokosolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de sjalot glazig.Voeg de paddenstoelen en de knoflook toe en bak deze even mee. Doe dan de parelgort erbij en bak deze al roerend 2 minuutjes mee. Voeg een soeplepel hete bouillon toe. Blijf roeren totdat de bouillon inkookt. Blijf op deze manier steeds wat bouillon erbij doen en blijf roeren totdat de parelgort gaar is. Dit proces duurt zo’n 20-30 minuutjes.

Draai er wat verse peper over. Laat zo’n 2 minuutjes rusten met de deksel op de pan.
Proef om te checken of het eventueel nog wat Keltischzeezout kan gebruiken.

Doe wat kokosolie in een wok en bak hierin kort de gamba’s samen met de lente-ui gaar.
Verdeel de orzotto over 2 borden, besprenkel met wat limoensap en garneer met de gebakken gamba’s.
Liever vegetarisch? Ook lekker zonder gamba’s.

Geniet, Mandy
LV – SV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord