Spruitenschotel (4 porties)

Het is geen recept van mezelf, maar van m’n moeder. Althans….dat dacht ik. Ik vroeg haar laatst hoe ze toch op deze geweldige combinatie gekomen was. Toen zei ze: ‘oooh, gewoon van het internet…en uitgeprint’. Dus niks zelf bedacht maar wel zoooo lekker, dat ik het hier toch graag met jullie wilde delen.

Spruiten, het kan weer. Ik ben niet zo dol op ‘gewoon’ gekookte spuitjes. Maar op deze manier wordt het echt een verwennerij. De schotel is koolhydraatarm. Wij leven niet koolhydraatarm, maar letten wel op onze inname. En na 2 weken all inclusive Mallorca en 3 keer per dag koolhydraten, mag het nu tot aan de feestdagen wel weer wat zuiniger allemaal. Balans is alles.

Spruiten bevatten 3 keer meer vitamine C dan sinaasappels en ze helpen de weerstand verhogen. Dat mag ook, wel, want er heerst een stevige verkoudheid in ons landje, en ik doe lekker mee. Ik deed al mee voor onze vakantie. Tijdens onze vakantie kwakkelde ik, en de laatste paar dagen was ik m’n stem kwijt. Dat vond vast niet iedereen vervelend. 😉 Eenmaal weer thuis, sloeg de man met de hamer in m’n nek, en was het verkoudheidsfeest compleet.

Ik doe eigenlijk nooit mee aan dat soort virusjes. Maar de stress van het verhuizen en verbouwen, heeft blijkbaar geen gunstige invloed op m’n immuunsysteem. 

Anywayyyy, spruiten dus, maar dan als pastavervanger. Door de tomatenpuree worden ze minder bitter en wat neutraler van smaak. Ook kinderen vinden dit over het algemeen lekker. Kaboutervoetballetjes in tomatensaus. 😉 Probeer het maar eens, echt!

spruitenschotel
Ingrediënten:

750 gr spruiten, schoongemaakt
100 gr spekblokjes
400 gr kipgehakt (ik maal zelf dijfilet in de keukemachine).
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
flinke draai zwarte peper
1 doos champignons, in stukjes
2 el tomatenpuree
2 el (geiten) roomkaas, naturel
geraspte (geiten) kaas voor de gratin

Bereiding:

Kook de spruiten zonder zout, beetgaar. Giet af en zet opzij.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bak de spekjes zonder olie in een pan, goudbruin. Schep deze met een schuimspaan uit de pan en zet opzij. Bak in het vet het sjalotje met de champignons, het gehakt en de knoflook rul en gaar.

Roer de nu de tomatenpuree en de roomkaas erdoor. Blijft de saus te dik, doe er dan eventueel nog een eetlepel water bij. Schep de spekjes door de gehaktsaus, en breng op smaak met zwarte peper.

Vet een ovenschaal in, en schep de spruitjes erin. Verdeel de gehaktsaus over de spruitjes, en dek de schotel af met de geraspte kaas.

Zet de schotel nog zo’n 25 tot 30 minuutjes in de oven en klaar!

Geniet, Mandy
SV – GV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie