Winterse koolsalade (4 porties)

Opvallend genoeg eten wij steeds vaker een dagje geen vlees. Niet eens zo heel bewust, het gaat gewoon zo. In mijn ogen is er niks mis met een goed stukje grasgevoerd vlees, ook daar kan ik echt van genieten. Maar variëren blijft het toverwoord binnen de puur en lekker leven leefstijl. Een dagje zonder is dan ook meer dan prima. 

Zeker voor het zuur-base evenwicht. Wat?! Hiermee wordt bedoelt, het in stand houden van de juiste PH-waarde, de zuurgraad van je bloed. Ons lichaam is van oorsprong niet zuur oftewel; basisch.

Als ons lichaam te zuur is, is het niet meer instaat om goed te ontgiften. Klachten kunnen zijn; futloos, eczeem, reumatische klachten, ontstekingen. Maar bijvoorbeeld ook schimmelinfecties en kalknagels vieren feest in een verzuurd lichaam. 

Welke voedingsmiddelen zorgen voor verzuring? Onder anderen eieren (eiwitten), vlees, (koe)kaas, koffie, chocolade, geraffineerde suikers maar ook stress. 

Nu niet ineens geen eieren meer gaan eten hoor! Deze eiwitten zijn namelijk ook heel goed voor de lever en voor de opbouw van het darmslijmvlies. Dit geldt ook voor vlees. Dat biologisch, grasgevoerd stukje vlees zorgt voor vitamine B12, wat ons systeem ook niet kan missen.

Ik kijk naar mijn leefstijl als naar een weegschaal. De ene kant ligt vol met verzurend materiaal dus er moeten wat tegenhangers op de andere kant van de weegschaal voor de juiste balans. Vooral groenten maar ook fruit zijn de redders in nood! Mijn advies is sowieso 400-500 gram groenten per persoon per dag te eten.

De ideale situatie voor het lichaam zou zijn; 80% basisch en 20% verzurend eten (een beetje volgens Mandy’s geniet-principe). Alles binnen de 20% geniettijd is natuurlijk ook voornamelijk verzurende kost.

Een paar dagen in de week lekker royaal groenten eten aangevuld met wat fruit, zorgt voor balans in je lijf en zo ontstaat er ook vaak rust in je hoofd. 

TIP: drink voordat je gaat ontbijten een glas (lauw) water met vers citroensap. Want hoe zuur ook van smaak, het werkt juist ontzurend! Wordt dit een vast onderdeel van je ochtendritueel? Drink dit dan met een rietje zodat je tandglazuur niet wordt aangetast. En vergeet niet op zijn tijd te ontspannen.

Tot zover deze scheikundeles met een schepje goede raad. 

SONY DSC


Ingrediënten:

1 avocado, in blokjes
1 kleine sjalot, gesnipperd
½ rode peper zonder lijst en zaden, in reepjes (optioneel)
300 gr rode kool, zeer fijn gesneden
scheut appelazijn
400 gr Chinese kool, zeer fijn gesneden
100 gr gedroogde abrikozen (ongezwaveld)
Keltisch zeezout

2 el tahini (KLIK) (sesampasta met zeezout)
1/2 tl appelazijn (KLIK)
stukje verse gember (3 cm), geperst
1 teen knoflook, geperst (of meer)
2 el water
1 el coconut aminos (KLIK)
1 el avocado olie

1 el Sesamzaad en 2 el rauwe cashewnoten ter garnering

Bereiding:

Kook de gesneden rode kool met wat zeezout en een scheutje appelazijn voor zo’n 10 minuutjes.
Giet af, laat afkoelen en schep de gesnipperde sjalot erdoor.

Snijd de abrikozen in 4-en.

Doe 2 el tahin samen met de appelazijn, water, coconut aminos, geperste gember, knoflook en avocado olie in een maatbeker en maak er met de staafmixer een egale dressing van. (Keukenmachine gebruiken kan uiteraard ook).

Verdeel de rauwe, gesneden Chinese kool samen met de rode peper over de borden. Schep er de gekookte rode kool met de sjalot op en daar bovenop, de blokjes avocado en stukjes abrikoos.

Schenk er royaal dressing over en garneer met cashewnoten en sesamzaad (of andere noten en/of zaden naar keuze).

TIP: ook de volgende dag lekker als (meeneem) lunch.

Geniet, Mandy
GV – LV – SV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord