Heleen vraagt (5): zijn Duitsers gezonder dan Nederlanders?

Zou het kunnen dat een Duitser gezonder leeft dan een Nederlander? Ik hoor jullie lachen: “Heb je die bierbuiken en Duitse worsten weleens gezien?”

Tijdens een weekje wandelen in Duitsland in de sneeuw, heb ik deze vraag eens nader onderzocht. Yep, jullie horen het goed: ik heb gewandeld in de sneeuw en niet geskied. Met mijn gevoel voor balans, of juist het gebrek daaraan, is wandelen vele malen veiliger dan skien en ben ik hooguit met een paar blauwe plekken teruggekomen in plaats van een verbrijzelde knie. Maar dat terzijde; terug naar de vraag of Duitsers gezonder leven dan Nederlanders.

Een gemiddeld ‘Kruidvat’ in Duitsland heeft een collectie medicatie en gezonde producten, waar wij, als Nederlanders, alleen maar van kunnen dromen. Je kunt er kiezen uit 10 verschillende soorten magnesium tabletten en een variëteit aan rauwe noten, honing, gedroogd fruit en 100% stevia-druppels. Kortom Duitsland is een shopping walhalla voor iedereen die Puur en Lekker leeft.

Daarnaast doe ik mee met de gezondheidsrage door deze vakantie de Airfryer (mijn mini-oven) mee te nemen. Lekker de hele week gezonde voeding zoals tarwevrije krentenbollen, gehakt muffins (KLIK) van Mandy, pastinaak chips uit haar kookboek (KLIK) erin bereid. Super goed bevallen. Dat ding mag niet meer van mijn zijde wijken! Mandy postte deze week op haar Facebookpagina, boerenkool chips uit de Airfryer, die ga ik nu het nog kan zeker ook maken. Maar ik wijk weer af…

SONY DSC

Mijn ‘gesundheidsvermoeden’ dat Duitsers gezondere gewoonten hebben, wordt pas echt bevestigd na een speurtocht naar speltzemelen in Nederland. Het recept van Mandy’s Bont Broodje (KLIK), wordt (inmiddels werd) met speltzemelen gemaakt. Als zelfs de Ekoplaza niet weet wat speltzemelen zijn, besluit ik de molens in de buurt langs te gaan. Het is lang geleden dat ik voor het laatst een molen heb bezocht. Ik denk dat ik de laatste keer als klein meisje zelf een broodpoppetje heb mogen bakken in de molen van Luykgestel.
Gesneden broodje
De eerste molen die ik aan doe is de Emma molen te Nieuwkuijk, maar helaas kennen ze daar geen speltzemelen, wel haverzemelen. De volgende molen is die in Oisterwijk. Hier komt zelfs de molenaar er aan te pas, die weet te vertellen dat zemelen een restproduct is van speltmeel. Deze restproducten worden opgevangen en ik krijg een gratis zak mee voor thuis.
Enigszins vertwijfeld loop ik de deur uit met mijn gratis zak restproduct onder de arm. Een Bont Broodje van restproduct klinkt niet heel erg aantrekkelijk …

Na veel wikken en wegen besloten om het broodje toch maar te maken van speltvlokken in plaats van speltzemelen.
Speltvlokken zijn namelijk wel te koop bij de Ekoplaza en daarmee had ik Mandy er ook maar meteen van overtuigd dat speltzemelen niet bestaan. Mandy paste hierop haar recept aan, totdat er iemand uit Duitsland haar deze foto mailde.

 
Met wantrouwen lees is ‘dinkelkleie’ op het pak, wat ik toch maar even dubbelcheck met Google Translate. Wat heet:
dinkelkleie zijn wel degelijk speltzemelen. Dus aan jullie de keuze: of Google Translate heeft het fout of Duitsers leven wel degelijk gezonder dan Nederlanders. Ik ga in ieder geval voortaan voor bier, worst en speltzemelen! 😉
Oh, en Mandy…heb jij nog leuke gerechten die ik kan bereiden in mijn Airfryer?  
Pure Groeten, Heleen
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord