Witlofschotel met gehakt en nasikruiden

Een tijdje geleden attendeerde een workshopbezoeker mij erop, dat ik geen gerecht met witlof op mijn blog had staan. Las je het? Had. Daar gaat namelijk nu, vandaag, na twee en een half jaar aan recepten, verandering in komen. 

Ik wilde niet met de geijkte witlof-met-ham-en-kaas-schotel aan komen zetten. Daardoor werd het wat lastig in mijn hoofd. In de soep vind ik het bitter en vaak heeft witlof een zoete tegenhanger nodig in een schotel en dat wilde ik deze keer niet. 

Bij toeval vond ik in de prullaria winkel beginnend met een X en eindigend op enos, nasikruiden zonder toevoegingen, zelfs geen zout! Op Facebook vroeg een volger naar een nasi/bamikruidenmix en daar wilde ik graag gehoor aan geven. 

Het wiel opnieuw uitvinden hoeft natuurlijk niet, vandaar de kruiden van deze winkelketen in de promo vandaag! 😀 Ik heb weer geen aandelen, helaas. 😉

En 1 en 1 is 2 toch? Zo ontstond deze schotel. Lekker zeg en snel klaar! Iedereen weer blij. 

Ik ben er zo enthousiast over dat ik niet kon wachten tot zondag, mijn vaste blogmoment. Dus daarom gewoon een keer een post op een doordeweekse dinsdag. 

Ingrediënten voor 2 porties:

4 of 5 stronken witlof
200 gr gehakt naar keuze (ik koos kip)
1 el nasikruiden
¼ tl Keltisch zeezout (Himalaya zout kan ook)
50 gr amandelmeel
50 gr kokosolie (niet smelten)
50 gr geitenkaas, geraspt
1 teen knoflook geperst
¼ tl Keltisch zeezout
een draai zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het gehakt met de nasikruiden en het zeezout rul en gaar in een pan. Ik heb geen vet gebruikt om in te bakken. Zet opzij.

Snijd de stronken witlof in vieren en haal het harde hart eruit. Dat is het meest bittere stukje van de witlof.

Verdeel het gehakt over de bodem van een ovenschaal en verdeel de delen rauwe witlof over het gehakt. Strooi hier nogmaals wat nasikruiden over.

Doe het amandelmeel samen met de kokosolie, zeezout, geperste knoflook in een kom er prak er met een vork een kruimig deegje (crumble) van. Schep de geitenkaasrasp erdoor en verdeel de crumble over de witlof.  Draai er eventueel wat zwarte peper over.

Zet de schotel voor zo’n 30 minuutjes in oven en bak deze mooi gaar en bruin.

Geniet, Mandy
GV- KA – SV 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

1 reactie

  1. Klinkt goed ik heb de witlof al op het boodschappen briefje staan daar het in de reclame is bij de EMTE dus wie weet eten we hem het weekend al wel.

    Corina

Geef een antwoord