Ajam Pangang

 

Het lag hier al een tijdje op de plank, maar hier is het dan! Ajam Pangang. Babi pangang is gemaakt met varkensvlees. Ajam is kip. Ajam Pangang is kip in zoet-zure saus. Zoals je het bij de Chinees op de hoek bestellen kan. Zoals jullie weten, eet ik geen (afhaal) Chinees. Te zout, teveel suiker en smaakversterkers. Lekker zelf maken dus! Dit gerecht heeft wat tijd nodig, maar het is zooo de moeite waard om die tijd eens te nemen. Vandaag dan ook weinig Mandy gebabbel. Je moet tenslotte op tijd de keuken in. 😉

Ingrediënten ( 4 porties):

600 gr kippen dijvlees

1 bloemkool

kokosolie

zwarte peper

bosui ter garnering

 

voor de marinade:

200 ml water

1 teen knoflook, geperst

1 tl sambal Oelek

2 el coconut aminos

duim verse gember, geschild en geperst

12 el appelazijn

2 el kokosbloesem suiker

½ tl Himalaya zout

 

voor de pangang saus:

70 gr. tomatenpuree

1 rode paprika

200 ml marinade van het vlees

2 el appelazijn

3 el ahornsiroop

2 cm verse gember

2 el ongezoete appelmoes

½ tl Himalaya zout

1 tl sambal Oelek

1 el arrowroot, goed gemengd met een scheutje water

 

Bereiding:

Begin een paar uur voor het diner met het marineren van de kip. Maak op dit moment ook een deel van de pangang saus.

Schil de 2 centimeter gember, en snijd deze ragfijn. Meng dit door de 3 eetlepels ahornsiroop. Dek af en zet opzij.

Snijd de kip in stukjes.

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een royale bak goed door elkaar. Schep de kipstukjes erdoor. Sluit de bak af en laat tenminste nog een uur in de koelkast staan. Een nacht mag ook.

Schep de kipstukjes uit de marinade en laat ze goed uitlekken. Meet 200 ml van de marinade af, en doe dit in een pannetje. Snijd de rode paprika zonder lijst en zaden in hele fijne stukjes. Doe deze in de marinade. Zet dit op het vuur en laat dit, al roerend, zo’n 10 minuutjes goed koken.

Meng ondertussen alle overige ingrediënten voor de saus, denk ook aan de ahorn-gembersiroop (met uitzondering van de opgeloste arrowroot) goed door elkaar. Schenk dit mengsel na 10 minuutjes bij de paprika marinade. Zet opnieuw op het vuur en laat onder af en toe roeren, pruttelen. Roer het arrowroot mengsel erdoor. Hierdoor wordt de saus ietsje dikker.

Proef of de saus zoet genoeg is. Mag het wat zoeter? Doe er dan nog wat appelmoes bij. Het kan ook zijn dat het voor jouw smaak nog wat sambal, peper of zout nodig heeft.

Haal het pannetje van het vuur tot je de ajam gaat serveren.

Maak nu bloemkoolrijst (KLIK) en bak deze met wat peper, zout en/of nasikruiden in een wok met wat kokosolie.

Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak hierin de kipstukjes gaar en bruin. Verwarm de pangang saus.

Schep de kipstukjes op een bord of schaal, en schenk hier de saus overheen. Garneer eventueel met wat ringetjes bosui.

Serveer samen met gebakken bloemrijst.

Geniet, Mandy
LV – GV – SV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie