Romige Basilicum-Courgettesoep

Basilicum is 1 van mijn favoriete kruiden. Ik houd van de geur en de smaak. Buiten de heerlijke smaak kent het veel gezondheidsvoordelen zowel fysiek als mentaal. Zorg dus dat je altijd een flinke struik hebt staan.

Basilicum is afgeleid van het Griekse woord ‘basilikos,’ wat koning of koninklijk betekent. Basilicum wordt daarom ook wel koningskruid genoemd.

Basilicum heeft geneeskrachtige krachten. Het geeft verlichting bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte sinussen, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Het doodt ook maag- en darmparasieten, en wordt aanbevolen bij darmklachten en buikpijn.

De krampstillende eigenschappen van Basilicum komen van pas bij buikpijn, spijsverteringsstoornissen en braakneiging. Hierdoor wordt het ook gebruikt bij spierkrampen, omdat het een verwarmend effect heeft. Het helpt ook tegen menstruatie-krampen en is ontstekingsremmend.

Basilicum geeft bescherming tegen de schadelijke effecten van het ouder worden. Het beschermt tegen schade door vrije radicalen in belangrijke organen zoals het hart, lever, nieren, gal en hersenen.

Het zou niet alleen fysiek verjongen, maar verjongt ook de mentale gezondheid.

Basilicum heeft een stimulerend en verfrissend effect op de geest. Het scherpt de zintuigen en de concentratie aan, en geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische mensen. Het ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op mensen die in angst en stress leven. Het heeft een opwekkende werking bij depressiviteit. Ook helpt het je om een evenwicht te vinden tussen gevoelens en gedachten. Regelmatig flink snuiven aan je verse biologische basilicumplant is dus aan te raden.

Verse basilicum verliest veel van zijn geur en smaak als je deze gaat drogen. Kies daarom liever voor verse basilicum. Heb je zelf een flinke oogst aan basilicum die je niet allemaal in een keer op kunt maken, dan kun je het teveel eventueel fijnsnijden en mengen met een goede kwaliteit olijfolie, en deze in ijsblokvormpjes invriezen. Of maak er DEZE pesto van en vries in wat je niet meteen binnen een week op kunt maken.

Deze keer verwerkte ik het in een echt power soepje. Met de knoflook en kurkuma erbij, geeft het je weerstand een echte boost! Dat kunnen de carnvallers hier onder de rivieren sowieso goed gebruiken.

Ingrediënten:

3 medium bio courgettes
1 witte ui
3 tenen knoflook
1.5 ltr groentebouillon
1 flinke hand verse basilicumblaadjes
¼ tl kurkumapoeder
zwarte peper

Extra basilicum ter garnering

Bereiding:

Ui en knoflook pellen en snijden. Zet opzij. Courgette in grove stukken snijden. Fruit de gesneden groenten aan in een royale pan. met wat roomboter of kokosolie.

Schenk de bouillon erbij en laat zo’n 10 minuutjes.

Haal de pan van het vuur en pureer deze met een staafmixer, tot een mooie egale roomsoep.

Doe nu de basilicum en de kurkuma erbij en pureer de soep nog en keer. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra Himalaya zout.

Laat opnieuw warm worden. Schep in mooie diepe borden of kommen, en garneer met zwarte peper en verse basilicumblaadjes.

Geniet, Mandy
KA – LV – SV – GV

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy

Mandy

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.

Geef een antwoord