Het eliminatieplan voor de Teflon pan (+ kip-stoofschotel recept)

Stel…je hebt een kanarie. Laten we deze even voor het gemak, Ricardo noemen.
Je hebt Ricardo al van kuiken af en aan en jullie kennen elkaar door en door. ’s Avonds zeg je hem welterusten en gooi je liefdevol een warm kleed over zijn kooi. 


Je hebt geen wekker nodig want Ricardo zingt iedere ochtend het hoogste lied. Op een ochtend verslaap je jezelf. Ricardo’s gezang blijft uit. Je loopt naar beneden haalt het kleed van de kooi en daar lig ie dan…met z’n pootjes in de lucht!

Hoe kan dat toch?! Denk dan eens na over welke pannen je op het moment in gebruik hebt.
Waarschijnlijk zijn dit pannen met een Teflon laagje. Tijdens het gebruik van deze pannen komen er schadelijke stoffen vrij. Meneer DuPont (de uitvinder) heeft inmiddels toegegeven dat (huisdier) vogels ‘niet zo goed’ tegen deze dampen kunnen. Of deze stoffen schadelijk zijn voor ons mensen, is inmiddels ook onderzocht en bewezen. Teflon deeltjes zouden het lichaam onveranderd weer verlaten, maar het gebruik van beschadigde pannen wordt afgeraden. Hmm…je moet je afvragen of je dat wel binnen wil krijgen. Deze pannen worden dan ook vanaf 2015 verboden. 

Nou, daar sta ik dan, met m’n Puur-en-Lekker-Leven-fatsoen, in m’n Teflon pan te roeren.

Ik wil niet doorslaan of zo hoor, maar die pannen die moeten er natuurlijk uit. Liever vandaag nog dan morgen! Maar wat dan?!  

Bij Kitchen&More hebben ze DE oplossing, de keramische pan! Bakken in deze pannen kan zonder boter of olie (maar met kan ook gelukkig), door de gladde keramische laag bakt niets aan, blijven de smaken van het gerecht volwaardig. De pan blijft lang heet en is erg makkelijk schoon te maken. Ook komen er geen giftige stoffen vrij. Deze pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en zijn vaatwasserbestendig. 

En niet geheel onbelangrijk….mooi dat ze zijn! (ik blijf een vrouw hè).
Ik ben er heel blij mee. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een gezond en duurzaam december cadeau? Je partner (en  jouw Ricardo) zullen je dankbaar zijn. 

Ik heb in deze prettige pannen een heerlijke stoofschotel met bloemkool-notenrijst gemaakt.

Puur en Lekker Leven Stoofschotel 1Puur en Lekker Leven Stoofschotel 2

Ingredienten voor 6 porties:

1 bio kip in stukken (met bot)
2 sjalotjes
2 prei
2 regenboogwortels (1 flinke winterwortel kan ook)
1 rode peper in ringetjes (zonder zaadjes en lijst)
8 grote champignons
1 flinke teen knoflook (geperst)
½ ltr homemade kippenbouillon
2 el kruiden grasroomboter
1 zakje bio hachee kruiden van Piramide (23 gr. Ekoland)
1 el Arrowroot

Je hebt van een bekend ‘rijst’ merk een noten variant.
Ik dacht, zoiets ga ik ook eens maken met bloemkoolrijst.

1 hele bloemkool
1 el pompoenpitten
1 el zonnebloempitten
8 (½e) walnoten
1 el witte amandelen
snuf zeezout

Bereiding:

Snijd de kip in grove stukken en kruid de stukken met de hacheekruiden. Bak de stukken bruin in de kruiden roomboter. Snijd de groenten in ringen en plakjes en bak deze in een andere, diepere pan aan. Doe alle gebraden kipstukken (met jus) bij de groenten en meng dit door elkaar.

Giet er een halve liter kippenbouillon bij en laat dit zo’n 2 tot 2.5 uur sudderen met de deksel op de pan. Het kippenvlees zal loskomen van het bot, zodat je voor het opdienen, veel van de botten kunt verwijderen. Bind het geheel met arrowroot.

Neem een deel van de bouillon en meng dit tot een papje. Voeg dit papje bij de schotel en roer goed door. Als de schotel nog niet voldoende gebonden is kun je deze stap nog een keer herhalen.

Bloemkoolrijst: 

Maak de bloemkoolroosjes “fijn” in de keukenmachine totdat ze op rijstkorreltjes lijken. Het is ook mogelijk de bloemkool te raspen of om het gewoon heel fijn te snijden. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang de roosjes fijn zijn en lijken op rijstkorrels. Hak de noten met het zeezout fijn. Schep deze door de ‘rijst’ en bak dit in wat gras roomboter licht krokant.

TIP: wanneer je de gras roomboter vervangt door kokosolie of ghee is dit gerecht lactosevrij.

Geniet, Mandy
GV – SV – LV – KA

Print Friendly, PDF & Email
Share:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Hoi, wat leuk dat je er bent! Ik ben Mandy en sinds 2010, probeer ik vanuit enthousiasme en passie de mens een beetje bewuster en positiever te maken. Hier vind je voornamelijk (h)eerlijke recepten, maar ik geef ook positiviteitssprankels cadeau, en deel ik mijn hersenspinsels en tips voor een comfortabel en leuk leven. Puur en Lekker Leven. Altijd leren en proberen. Soms vallen, altijd opstaan. Groot dromen en durven. Maar bovenal genieten en (jezelf) liefhebben. 'Be you and choose joy'. Wees welkom.