Saté Tofu met bloemkoolrijst

Wij eten steeds vaker vegetarisch. Zo’n keer of 5 per week. Een flexitariër ben je dan. We worden blij van de producten van de vegetarische slager. Maar om daar nu receptjes mee te maken? Het vervangt natuurlijk enkel je stukje vlees. Tofu is iets veelzijdiger, en toch kies ik daar om de een of andere reden niet makkelijk voor.

Tofu heeft ook behoorlijk wat voordelen. Bijvoorbeeld een hoge concentratie onverzadigde vetten en omega 6, een positieve invloed op het hormoon oestrogeen, waardoor het kan helpen bij overgangsverschijnselen en hart- en vaatziekten en het heeft een hoog gehalte eiwitten. Met name laatstgenoemde is belangrijk indien het gegeten wordt als vleesvervanger.

Wij houden zo af en toe erg van saté . En zo kwam het dat ik dat eens wilde maken met tofu in plaats van kip. Dat pakte zeer smakelijk uit. Wel een werkje, maar het is de tijd en moeite zeker waard!

1 pak biologische tofu naturel
2 el sojasaus (of coconut aminos)
1 el arrowroot
1 flinke teen knoflook
zwarte peper
gehakte pinda’s
Lente-ui
1 limoen
400 gr bloemkoolrijst (of meer)

Makkelijke satésaus (RECEPT)

Snijd de tofu in de lengte door en leg deze tussen 2 flinke lagen keukenpapier. Leg er iets zwaars op, een grote snijplank ofzo. Leg de tofu na zo’n 30 minuutjes tussen schoon keukenpapier en leg er de snijplank (ofzo) weer boven op.

Maak marinade van de sojasaus met de uitgeperste teen knoflook en een flink draai zwarte peper.
Snijd blokjes van de tofu en leg deze in de marinade. Zorg dat alle blokjes aan alle kanten gemarineerd zijn. Sluit de bak af, en zet deze zeker nog voor zo’n 30 minuutjes (of langer) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de gemarineerde tofu uit de koelkast en voorzie de blokjes nu van een dun laagje arrowroot. Verdeel de blokjes over de bakplaat. Bak ze voor zo’n 30 minuutjes, en draai ze na 15 minuutjes even om.

Bak de bloemkoolrijst in een hete wok met kokosolie of roomboter. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de makkelijke satésaus van mijn blog. Schep de gebakken tofu door de satésaus. Verdeel de gebakken ‘rijst’ over 2 borden en verdeel hier de satéblokjes overheen. Garneer met gehakte pinda’s en lente-ui. Leg een schijfje limoen op de randen van de borden. De liefhebber kan hiermee het gerecht besprenkelen.

Geniet, Mandy
SV, GV, LV, KA

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie