Courgette-Pastinaak Soep

De pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak. Hij is wit van kleur en wordt daarom ook vaak ‘witte peen’ genoemd. Het is een voorganger van de winterwortel. En vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente. De Romeinen verbouwden pastinaak al en gedurende de Middeleeuwen was het de belangrijkste groente met zetmeel voor het volk. Tegenwoordig rekenen we pastinaak tot de ‘vergeten groenten’, omdat bijna niemand de wortel nog kent.

In de volksgeneeskunde wordt pastinaak ingezet bij nierziekten, obesitas en ter ondersteuning van het immuunsysteem. De vezels in de pastinaak zorgen voor ondersteuning van het spijsverteringsstelsel en voor een constante bloedsuikerspiegel. Pastinaak bevat ook kalium, dat zorgt voor een constante, lage(re) bloeddruk.

Je kunt er heerlijk mee variëren en het is nog lekker ook! Ik maak er bijvoorbeeld ook graag frietjes of puree van. Minder calorieën en minder koolhydraten dan de Hollandse aardappel, en het hele jaar verkrijgbaar.

Deze soep heeft een licht zoete, romige smaak. Liever minder zoet? Zet pesto op tafel voor de liefhebber. Wij vinden een flinke lepel erdoor ook heerlijk! 

Ingrediënten:

2 pastinaken
1 courgette
1 teen knoflook
2 sjalotjes
1 ltr groentebouillon
Kokosolie
Peper en zout

Ter garnering: zalmblokjes, stukjes gekookt ei of blokjes gerookte kipfilet.

Bereiding:

Schil de pastinaak en snijd deze in stukken. Snijd de courgette, ongeschild, in stukken. Snipper de sjalotjes.

Stoof de groenten in 1 eetlepel ontgeurde kokosolie of roomboter. Blus met de groentebouillon. Laat dit 20 minuutjes zachtjes koken, en pers de knoflook erdoor. Mix dit nu met de staafmixer tot een mooie egale groene soep.

Breng op smaak met peper en zout en garneer met dat wat jij lekker vindt.

Geniet, Mandy
SV, GV, LV

Kom je in het voorjaar bij me lunchen/brunchen in de vorm van een high tea? Gezellig, er zijn nog een paar plaatsjes vrij! KLIK HIER.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Mandy Knuvers

Mandy Knuvers

Een aantal jaren geleden had ik veel overgewicht. Ik was ongelukkig met mijn voorkomen en was veel moe. Ik koos voor afslanken met een totaal voedingsprogramma. Ik viel hiermee 37 kilo af.Ik wist natuurlijk maar al te goed dat als ik zou gaan leven zoals ik voorheen deed, ik het lichaam zou krijgen wat ik had (met de daarbij behorende kwaaltjes). 1 ding wist ik zeker, dat wil ik niet meer! Ik ben op zoek gegaan naar een leefstijl die bij mij zou zorgen voor gewichtsbehoud, energie en een goed humeur.

Geef een reactie